Redactie - 19 december 2012

Windows 7 in gebruik bij 70 procent Nederlandse bedrijfsvestigingen


26 oktober jongstleden was de officiële introductie van Windows 8. Kort na de introductie gaf Steve Ballmer al aan dat de vraag naar Windows 8 in de eerste dagen na de lancering groter was dan na de lancering van Windows 7. De vraag hoe succesvol Windows 8 zal worden in de zakelijke markt kan misschien pas over enkele jaren definitief worden beantwoord. Het duurt soms jaren voordat grote groepen gebruikers gemigreerd worden naar een nieuw platform, dit is bijvoorbeeld zichtbaar in het gebruik van Windows 7, Vista en Windows XP. Dit blijkt uit marktanalyse van Computer Profile, de informatieleverancier voor de ICT-branche. Op basis van meer dan 1200 interviews die Computer Profile de afgelopen 4 maanden hield met Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers, blijkt dat nog altijd 70 procent van deze locaties gebruikmaakt van systemen die draaien op Windows XP.

Drie jaar na de introductie maakt Windows 7 grote stappen om het meest gebruikte platform te worden. Windows 7 wordt nu bij driekwart van de geïnterviewde bedrijfsvestigingen gebruikt. Dat is een groei in locaties van 35 procent ten opzichte van 2011. Windows Vista heeft nooit kunnen bogen op een grote populariteit onder de Nederlandse bedrijven. In 2010 gaf nog 12 procent van de bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers aan te werken met Vista, een jaar later bedroeg dat nog 9 procent en op dit moment geeft slechts een kleine 5 procent van de locaties aan dat er systemen zijn uitgerust met Windows Vista.

De ‘die hard’ onder de besturingssystemen kan zonder meer worden gevonden in Windows XP. Hoewel al geïntroduceerd in 2001 geven nog altijd 7 van de 10 van de geïnterviewde bedrijfsvestigingen aan dat men gebruikmaakt van desktops of laptops die hierop draaien. Het verval dat XP vertoont is voor het belangrijkste deel toe te schrijven aan de grotere bedrijfsvestigingen. Dit segment lijkt nu definitief over te stappen op het Windows 7 platform.

Office-applicaties
Een andere belangrijke pijler onder het succes van Microsoft betreft Office-applicaties. Ook op dit terrein zit er een nieuwe versie aan te komen. De officiële release van Office 2013 wordt verwacht in de eerste maanden van het nieuwe jaar. De meest gebruikte versie van dit moment is de Office 2010 suite. Bijna 4 van de 10 geïnventariseerde Office-applicaties betreft deze versie. Maar ook de Office 2003 en Office 2007 versies worden nog vaak gebruikt en vormen respectievelijk 25 en 28 procent van de getroffen applicaties.

Vergelijkbaar met de zakelijke markt voor PC-besturingssystemen heeft Microsoft ook op de markt voor office-applicaties slechts een beperkt aantal concurrenten. Met een aandeel in de installed base van ongeveer 5 procent lijkt Google hier de belangrijkste. Met name in de publieke sector, of meer in het bijzonder de onderwijssector, wordt relatief vaak gebruikgemaakt van Google Docs/Apps. Voor de publieke sector in totaal is dat een kleine 8 procent, alleen kijkend naar de onderwijssector is dat 19 procent. De open source varianten zoals StarOffice, OpenOffice en LibreOffice komen slechts beperkt naar voren. In totaal vormen deze toepassingen ongeveer één procent van alle office-applicaties. De grootste groep open source gebruikers is terug te vinden in het segment Medium sized businesses, bedrijven met 50 tot 250 medewerkers.

 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024