Redactie - 11 december 2012

Vacatureaanbod met 15 procent omlaag


Het online vacatureaanbod daalde met 15 procent ten opzichte van november vorig jaar. Dit blijkt uit de Monster Employment Index – de maandelijkse onafhankelijke barometer van de online-arbeidsmarkt. De algehele Index blijft gelijk ten opzichte van oktober en staat op 73 punten, de laagste stand sinds de Index startte in 2005. In november nam het vacatureaanbod in de agrarische sector (-11) het meest af. In de gezondheidszorg nam het aanbod het sterkst toe (+21). In Groningen (-5) daalde de Index het meest en alleen in Drenthe, Utrecht en Zuid-Holland nam het aanbod licht toe met 1 punt. 

"Terwijl de meeste werkgevers voorzichtig blijven in het aantrekken van personeel, is het na enkele maanden van terugloop bemoedigend om een relatief sterke groei te zien in de gezondheidszorg", aldus Rikke Wivel, senior director marketing van Monsterboard.nl. "Het meest recente rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek toont in het derde kwartaal een daling van 1,1 procent van de Nederlandse economie ten opzichte van het vorige kwartaal. De jaarlijkse krimp is zelfs hoger en komt uit op 1,6 procent. In vergelijking met andere Europese landen is de Nederlandse economie het minst welvarend. Dit zie je terug op de arbeidsmarkt waar de Index een algehele daling van online recruitment blijft melden."

Grootste daling in agrarische sector

De afgelopen maand nam het vacatureaanbod in de agrarische sector (-11) het meest af. In onder andere de transport & logistiek sector (-4), de horeca & toerisme sector (-4) en de research & development sector (-3) daalde het aanbod eveneens. In de sectoren marketing & PR, accountancy, bouw en de administratieve sector bleef het aanbod gelijk. In de gezondheidszorg (+21) steeg het aanbod het meest. Ook in de juridische sector (+9) en de sectoren  IT (+1), HR (+1) en engineering (+1) nam het aanbod toe.

Vergeleken met 12 maanden geleden daalde het vacatureaanbod in bijna alle sectoren. In de transport & logistiek sector (-31) nam het aanbod het sterkst af. Ook in de horeca & toerisme sector (-23), de publieke sector (-22), de sales sector (-22) en de agrarische sector (-21) daalde het aanbod flink. Het aantal vacatures daalde verder onder meer in het onderwijs (-17), de productie sector (-17), de marketing & pr sector (-16), de research & development sector (-15) en de management & consultancy sector (-15). Alleen in de gezondheidszorg (+17) nam het aanbod toe.
  

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024