Redactie - 26 november 2012

Slechts vijf procent financiële bestuurders beschikt over actuele riskmanagement informatie


Bestuurders en riskmanagers in de financiële industrie hebben onvoldoende toegang tot up-to-date informatie om de juiste beslissingen te nemen als gevolg van schommelingen op de beurs. Slechts 5 procent van de wereldwijd ondervraagde executives beschikt over actuele riskmanagementinformatie om direct op veranderingen in te kunnen spelen. 38 procent geeft aan dat het meer dan vier uur duurt om actuele informatie te krijgen nadat de beurzen gesloten zijn, terwijl 60 procent aangeeft dat informatie ouder dan vier uur in principe achterhaald is. Dat blijkt uit onderzoek van QlikTech, uitgevoerd door Lepus, onderzoeksbureau voor de financiële industrie.

Het internationale onderzoek laat zien dat veel beslissingen in de financiële sector genomen worden op basis van verouderde informatie. 31 procent van de riskmanagers zegt afhankelijk te zijn van informatie die slechts een keer per maand geüpdatet wordt. Het onderzoek laat ook zien dat een groot aantal riskmanagers (42 procent) nog steeds met statische spreadsheets werkt en de informatie niet dieper kan analyseren voor gedetailleerd inzicht. Slechts 36 procent van de respondenten gaf aan in staat te zijn om op portfolioniveau tijdig de juiste risicoanalyses te kunnen opleveren.

Mike Saliter, Senior Director Global Market Development – Financial Services bij QlikTech: “Het is voor riskmanagers in de financiële industrie cruciaal om toegang te hebben tot up-to-date en accurate informatie. Een ad hoc beslissing kan immers grote financiële gevolgen hebben. Financieel professionals moeten daarom flexibel van gedachte kunnen veranderen en ad hoc kunnen beschikken over de managementinformatie die nodig is op het moment dat de markt verschuift. Ze willen informatie uit de markt kunnen combineren met interne data, om zo tot de beste beslissing te komen. Financiële organisaties die informatie van dergelijke kwaliteit aan hun riskmanagers kunnen leveren, nemen een grote voorsprong op de concurrentie.”


Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024