Redactie - 19 november 2012

Kaspersky Lab: Databescherming en infrastructuurbeveiliging topprioriteiten voor bedrijven


Bedrijven beschouwen cybercriminaliteit als een van de grootste bedreigingen voor hun business. Voornaamste punten van zorg zijn de ongeautoriseerde toegang tot het bedrijfsnetwerk en de diefstalvan vertrouwelijke informatie. Toch schiet de beveiliging van de IT-infrastructuur nog dikwijls tekort. Encryptie kan dan uitkomst bieden. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek onder IT-specialisten dat Kaspersky Lab liet uitvoeren.
 
31 procent van de (IT-)beslissers binnen ondernemingen ziet het als zijn belangrijkste taak te verhinderen dat cybercriminelen het bedrijfsnetwerk binnendringen. Databescherming is met 27 procent een goede tweede. Om gegevens veilig te stellen, worden allerlei acties ondernomen: van het maken van back-ups en het voorkomen van datalekken tot het afslaan van cyberaanvallen. Omdat cybercriminelen, eerst en vooral, op zoek zijn naar bedrijfskritische informatie moet alles in het werk gesteld worden om de veiligheid ervan te waarborgen, bijvoorbeeld door middel van encryptietechnologie. 

Wereld te winnen

Encryptie is de laatste verdedigingslinie van een onderneming. Zelfs nadat een crimineel met succes is doorgedrongen tot de bedrijfsinfrastructuur maakt deze barrière het extreem lastig om toegang te krijgen tot gevoelige informatie. Hoewel de toepassing van encryptie ter bescherming van dit soort informatie momenteel sterk in opkomst is, wordt zij nog niet op grote schaal omarmd. 44 procent van de IT-specialisten geeft aan deze technologie inmiddels geïmplementeerd te hebben. 36 procent van hen heeft alle opgeslagen gegevens versleuteld (full-disk encryptie) en 32 procent ook die op mobiele apparatuur. Er valt dus nog een wereld te winnen. 

Allesomvattend systeem
“Encryptie is een van de meest veelbelovende technologieën om het risico op het verlies van essentiële data te beperken - ook als het gaat om de bescherming van data op mobiele apparatuur, een in brede kring gevreesde, maar vaak nog genegeerde bron van ellende, zoals het onderzoek uitwijst. Encryptie is echter het effectiefst als zij geïncorporeerd wordt in een allesomvattend systeem ter beveiliging van de hele bedrijfsinfrastructuur", aldus Martijn van Lom, General Manager Kaspersky Lab Benelux & Nordic.