Ricoh, Xerox en Canon groeien verder in multifunctional (mfp) markt

Ricoh, Xerox en Canon groeien verder in multifunctional (mfp) markt

Ricoh, Xerox en Canon groeien verder in multifunctional (mfp) markt

12-11-2012

Ricoh, Xerox en Canon groeien verder in multifunctional (mfp) markt


Net als in november 2011 is Ricoh de belangrijkste leverancier op de multifunctional-markt. In totaal zijn vier producenten verantwoordelijk voor 86 procent van de multifunctionals die worden gebruikt door Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers. Ricoh heeft met 31 procent het grootste aandeel.

Multifunctional-systemen met het Canon-label vormen 15 procent van het totaal en staan daarmee op de tweede plaats. Samen met Océ, dat een marktaandeel kent van 13 procent en tot 1 oktober jongstleden opereerde onder eigen naam, ligt het totale aandeel Canon op 28 procent. Xerox sluit met een aandeel van 14 procent de top 3. Dit blijkt uit marktanalyse van Computer Profile, de informatieleverancier voor de ICT-branche. Computer Profile voerde voor deze analyse circa 4.000 gesprekken met IT-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers.

Ten opzichte van een jaar geleden zijn de verschuivingen tussen de producenten beperkt. Ricoh en Xerox groeien met ongeveer 5 procent, en ook Canon zag het aandeel flink groeien, maar Océ zag het aandeel met een vergelijkbaar percentage dalen waardoor de combinatie Canon-Océ uiteindelijk een kleine groei kende. Ook Sharp en Konica Minolta kenden een kleine groei in de afgelopen 12 maanden.

High speed printers
Naast het gebruik van multifunctionals heeft Computer Profile ook het gebruik van high speed printers in kaart gebracht. Deze productieprinters, die boven de honderd pagina’s per minuut drukken, zijn in gebruik bij een kleine 9 procent van de bedrijfsvestigingen. Van alle high speed printers bij deze locaties is 28 procent afkomstig van Ricoh. Het gecombineerde aandeel Canon-Océ bedraagt 31 procent. Xerox is in deze markt goed voor 18 procent van de systemen en HP kent een aandeel in de installed base van high speed printers van 12 procent. Alle andere leveranciers kennen binnen de geïnventariseerde doelgroep een aandeel in de installed base van minder dan 4 procent.

Canon en Océ worden wat marktaandelen betreft nog apart gepresenteerd. Worden beide aandelen bij elkaar opgeteld dan kent Canon in totaal een aandeel binnen het publiek domein van 32 procent, bij multinationals & Fortune 500 bedrijven 25 procent, bij National Enterprises (250 tot 2.500 medewerkers in Nederland) een aandeel van 24 procent en bij middelgrote bedrijven (50-250 medewerkers) een aandeel van 38 procent.

Kleine daling aantal printers per locatie
Bij de in kaart gebrachte doelgroep, bedrijfsvestigingen met ten minste 50 medewerkers op locatie, worden gemiddeld 33 printers per locatie gebruikt. Per branche verschilt dit aantal aanzienlijk. Om een goede vergelijking tussen de verschillende sectoren te kunnen maken, wordt het aantal printers per segment weergegeven per 100 werknemers. Dan blijkt dat het aantal printers in de afgelopen 3 jaar licht is gedaald. Overall zijn er nu 12,4 printers per 100 werknemers, in 2009 bedroeg dat 13,2 printers per 100 medewerkers.

Segmentatie naar werknemersklasse laat zien dat het aantal printers (per 100 werknemers) bij kleinere locaties duidelijk hoger is dan bij grotere bedrijfsvestigingen. In het segment 50 tot honderd werknemers ligt het gemiddelde op 21, in het segment 100-200 werknemers op 16, in het segment 200-500 op 11 en vanaf 500 medewerkers op locatie op 10 printers per 100 werknemers.

Door: Witold Kepinski

Terug naar nieuws overzicht