Redactie - 12 november 2012

´Veel onbenut potentieel in tijden van crisis´


Het Amway Ondernemerschapsrapport 2012 laat zien dat een groot deel van de Europese bevolking een positief beeld heeft van zelfstandig ondernemerschap. Maar de recessie, economische onzekerheid en angst om te falen weerhoudt Europeanen om hun eigen onderneming te starten. De droom om zelfstandig ondernemer te worden leeft in de Europese gemeenschap volgens een nieuwe studie die Amway heeft laten uitvoeren, gebaseerd op interviews met 17.668 Europeanen. Het Amway Europees Ondernemerschapsrapport 2012 laat zien dat meer dan tweederde (69%) van de gepolste Europeanen in 16 landen een positieve houding heeft ten opzichte van zelfstandig ondernemerschap. Denen zijn het meest positief (84%), gevolgd door de Fransen (77 %) en de Britten (75%). Ongeveer een derde van de Spanjaarden (32%), Oostenrijkers (35%) en Duitsers (35%) laat zien dat zij openstaan voor zelfstandig ondernemerschap.

Angst voor economisch falen weerhoudt Europeanen
De belangrijkste redenen voor de gepolste Europeanen om hun eigen business te starten zijn de onafhankelijkheid van een werkgever (45%), de mogelijkheid om eigen ideeën te realiseren (38%) en een tweede inkomen (33%). Maar hoewel de meeste Europeanen de vele voordelen zien om zelfstandig ondernemer te worden, zien zij ook het gebrek aan een startkapitaal (57%), de onzekere economische situatie (44%) en de angst om te falen (35%) als obstakels die hen weerhouden in het nastreven van het leven als zelfstandig ondernemer.

Erg positieve kijk op ondernemers
De studie laat ook zien dat Europeanen een positieve kijk hebben op het profiel van ondernemers, omdat zij denken dat ondernemers meer autonoom beslissen waar zij werken (45%), de moed hebben om nieuwe wegen te bewandelen (45%) en hun eigen tijd flexibeler kunnen indelen (40%). Daarnaast erkennen de meeste Europeanen dat ondernemerschap belangrijk is in de toekomst. Vooral de geënqueteerden uit Denemarken (94%), Oostenrijk en Groot-Brittannië (86% elk) voorspellen een positieve of neutrale ontwikkeling van de betekenis van het ondernemerschap in de komende tien jaar.

Onbenut potentieel van ondernemerschap in Europa
Om het volledige potentieel van het ondernemerschap in Europa te benutten, moedigt Amway de politiek aan om maatregelen te nemen en een kader te creëren dat het stigma van falen van ondernemers wegneemt, dat onderwijs over ondernemersschap verbetert en ondernemerschap aanmoedigt. Dit zal helpen sommige barrières weg te halen, barrières die Europeanen weerhouden om potentieel succesvolle ondernemingen op te zetten, ondernemingen die kunnen zorgen voor de nodige economische groei in een tijd van recessie.

Lars Nøies, Area Manager Amway Scandinavië, Nederland en België, die jarenlange ervaring heeft met het werken met zelfstandig ondernemers zegt: “Ondernemers hebben een veilig en tastbaar model nodig om een onderneming te starten en de mogelijkheid om hulp en ondersteuning te kunnen vragen. Ik denk dat dit de reden is waarom vele potentiële ondernemers geïnteresseerd zijn in het business model van Amway, omdat het vergeleken kan worden met kleine franchise bedrijven waar de zelfstandig ondernemer zich geen zorgen hoeft te maken over het aanleggen van een grote voorraad, productontwikkeling, marketing materialen en contact met de autoriteiten,” vertelt Lars Nøies en hij vervolgt: “wanneer het aantal ondernemers moet stijgen, is het noodzakelijk dat de nieuwe ondernemers het gevoel hebben dat zij niet alleen staan in de startfase en dat zij hulp en advies kunnen krijgen. Zij moeten ook het gevoel hebben dat de autoriteiten de kleine ondernemers helpen en ondersteunen zonder hun te overladen met onduidelijke regels en een overweldigende administratie. Het is belangerijk om er bewust van te zijn dat hoewel ondernemers hun dromen willen vervullen, ze dit willen doen op een manier dat ze ’s nachts nog wel kunnen slapen”.