'Cloud is doorgedrongen tot de mainstream van IT'

'Cloud is doorgedrongen tot de mainstream van IT'

'Cloud is doorgedrongen tot de mainstream van IT'

09-11-2012

'Cloud is doorgedrongen tot de mainstream van IT'


De Nationale EuroCloud Monitor 2012 laat zien dat steeds meer Nederlandse bedrijven en instellingen cloud-oplossingen inzetten om transformatie te realiseren. De meeste richten zich daarbij op het optimaliseren van bedrijfsprocessen (29%), terwijl 10% ook innovatie of zelfs marktdisruptie tracht te realiseren met de cloud. Bovendien denken Nederlandse bedrijven in de komende twee jaar het aantal gebruikte cloud-oplossingen vrijwel te verdubbelen.

In het onderzoek  zijn meer dan 260 Nederlandse beslissers en beïnvloeders op het gebied van IT online ondervraagd over de toepassing van de cloud in hun organisatie. Alexandra Schless (foto), voorzitter stichting EuroCloud Nederland: "Het onderzoek laat zien dat de cloud is doorgedrongen tot de mainstream van IT. Toen we drie jaar geleden begonnen met EuroCloud Nederland, was de cloud voor veel organisaties nog een grote onbekende. Dat is duidelijk veranderd."

In het onderzoek is een unieke analyse uitgevoerd waarmee bepaald kan worden hoe groot het belang van schaalbaarheid (snel en eenvoudig op- en afschalen) is voor het gebruik van diverse oplossingen. Uit de analyse blijkt dat cloud-oplossingen voor de kennisketen en de fysieke keten veelvuldig worden ingezet bij sterke variabele workload-patronen zoals projectgericht werken, snelle groei en (on-)voorspelbare pieken. Martijn Kooiman, Sales Manager van TelecityGroup zegt hierover het volgende:  "Uit ervaring weten wij dat veel bedrijven in de praktijk niet alleen schaalbaarheid in hun datacenter-omgeving waarderen, maar ook hoge eisen stellen aan flexibiliteit in brede zin. Dat betekent kunnen op- en afschalen, en in staat zijn om een gestandaardiseerde omgeving aan te kunnen passen aan de wensen van de klant." De efficiency-voordelen die kunnen  worden behaald  door de  ondersteunende IT processen snel  af te stemmen op de benodigde  fysieke capaciteit is voor bedrijven vandaag de dag van groot belang.

Nederlandse organisaties  zetten cloud-oplossingen voor back-office, communicatie & samenwerking - en in  belangrijke mate ook  sales & marketingoplossingen - in om productiviteit en efficiency tegen lagere kosten te realiseren. Daarbij kijkt men veelvuldig naar scenario's als flexibel werken, thuiswerken, mobiele toegang voor mobiele medewerkers en 'Bring Your Own Device'. Zo geeft 80% van de bedrijven die met flexibele werkplekken bezig zijn aan cloud-oplossingen te gebruiken. Maurice Remmé, Director KPN Corporate Market: "KPN ziet bij zijn klanten een duidelijk waarneembare trend en relatie rond BYOD, Unified Communications, Security en het gebruik van cloud-oplossingen. Willen ze maximale productiviteit, flexibiliteit en ook controle realiseren, dan moeten bedrijven op zoek gaan naar de juiste mix van devices, applicaties en connectiviteit die afhankelijk van de situatie veilig kunnen worden ingezet. Daarbij ligt een grote uitdaging in het samen laten werken van de eigen IT, diensten van bijvoorbeeld KPN en 3de partij cloud-oplossingen. Dit is precies waar services aggregators zoals KPN zich op toeleggen."

Nederlandse organisaties  zien zich vooral beperkt in het gebruik van de cloud door databeveiliging (36%) en privacy-wetgeving (27%). Ook spelen kosten (28%) een belangrijke rol bij bijvoorbeeld bedrijven die nog met niet afgeschreven apparatuur en licenties zitten, en de complexiteit van integratie (21%) van cloud-oplossingen onderling en met andere systemen.  Onder de meeste gewenste maatregelen om obstakels weg te nemen, behoren certificering door onafhankelijke instituten (37%), de ontwikkeling van open standaarden (31%) en opslag van data binnen Nederland (29%). "EuroCloud is hier op Europees niveau al mee bezig. Goed om te zien dat het onderzoek een ondersteuning vormt voor onze initiatieven op het gebied van standaardisatie en certificering," zegt Alexandra Schless (EuroCloud).

Peter Vermeulen, Pb7 Research: "Een extra aandachtspunt voor Nederlandse organisaties is het nadenken over een exit-strategie indien de cloud-leverancier niet bevalt of door omstandigheden niet meer kan leveren. Momenteel beschikt slechts 40% van de cloud-gebruikers over een exit-plan, waarbij men vooral naar de data-migratie kijkt (64%), maar onvoldoende naar andere technische en niet-technische vereisten om de afhankelijke bedrijfsprocessen continuïteit te bieden".

Een overzicht van de belangrijkste onderzoeksresultaten is hier te vinden.Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud