Redactie - 16 augustus 2012

57% van IT-managers heeft onvolledig beeld van eigen applicatieportfolio


Meer dan de helft (57 procent) van de IT-managers en CIO’s kan hun applicatieportfolio niet doorgronden. Dit blijkt uit onderzoek van Micro Focus, leverancier op het gebied van modernisering, testen en management van enterprise applicaties. In dit wereldwijd onderzoek hebben 590 IT-managers en CIO’s openheid van zaken gegeven over de huidige stand van zaken van hun bedrijfskritische applicaties en hun toekomstverwachting met betrekking tot de modernisering ervan.

Oorzaken

IT-managers hebben diverse oorzaken aangedragen voor het onvolledige beeld van het applicatieportfolio. 18 procent weet dat het portfolio redundante applicaties bevat die onnodig MIPS (miljoenen bewerkingen per seconde) in beslag nemen, maar stelt niet te beschikken over de middelen om deze te identificeren en/of buiten gebruik te stellen. 18 procent geeft aan dat het portfolio legacy-applicaties bevat waarvan niemand weet hoe deze moeten worden bijgewerkt en durft dat bovendien niet. Volgens 15 procent hebben fusies en overnames geleid tot een vertroebeld beeld van bestaande applicaties, de relatie ertussen en de afweging om ze buiten gebruik te stellen. 5 procent geeft toe dat het gehele portfolio een onoverzichtelijke warboel is.

“De resultaten van het onderzoek laten zien dat het applicatieportfolio-management bij veel organisaties nog niet op orde is”, aldus Huib Klink, Senior Consultant / Pre sales bij Micro Focus. “Op dit moment wordt haast alleen lapwerk verricht door middel van applicatie-reviews en -updates. IT-managers en CIO’s kunnen op dit vlak dus nog veel winnen. Door het portfolio niet alleen te benaderen als status-quo, maar te zien en in te zetten als strategische tool kunnen zij hun toegevoegde waarde in de organisatie benadrukken.