Redactie - 10 augustus 2012

Verkoop Android en iOS groeit ten koste van Symbian en Blackberry OS


Het marktaandeel van het besturingssysteem Google Android is het afgelopen tweede kwartaal verder gegroeid. Dit ging ten koste van Symbian en BlackBerry besturingssystemen, zo meldt onderzoeksbureau IDC in zijn Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker.

In het tweede kwartaal steeg het aantal verkochte smartphones met 42,2 procent naar 154 miljoen eenheden. Daarvan hadden 104,8 miljoen smartphones het Android-besturingssysteem. Het marktaandeel van Android steeg van 46,9 naar 68,1 procent. Dat was mede te danken aan de stijgende vraag naar Samsung Android smartphones.

Op de tweede plaats staat Apple. Het marktaandeel van Apple iOS daalde van 18,8 naar 16,9 procent. Het bedrijf wist echter wel 27,5 proicent meer smartphones te verkopen.

Op nummer drie staat BlackBerry OS dat zijn marktaandeel van 11,5 naar 4,8 procent zag kelderen. De verkoop van Blackberry smartphones daalde in het tweede kwartaal met 40,9 procent naar 7,4 miljoen eenheden.

Op nummer vier staat Symbian dat zijn marktaandeel zag zakken van 16,9 naar 4,4 procent. De verkoop daalde met 62,9 procent naar 6,8 miljoen eenheden.

Op nummer vijf staat Microsoft met 3,5 procent marktaandeel. De verkoop van Windows phones verdubbelde naar 5,4 miljoen eenheden. Op nummer zes staat hekkensluiter Linux met een marktaandeel van 2,3 procent.

Door: Witold Kepinski