Redactie - 06 juli 2012

Nederlanders online minder goed beveiligd


Beveiligingsexpert SpicyLemon publiceert de resultaten van een wereldwijd onderzoek waaruit blijkt dat Nederlanders online minder goed beveiligd zijn dan inwoners van de rest de wereld. Zo is de helft van de tablets niet beveiligd (wereld 27%). Maar ook het percentage Nederlanders dat niet weet of ze gebruikmaken beveiligingssoftware, ligt een flink stuk hoger. Nienke Ryan van SpicyLemon: "In ons land denken we er niet of veel te gemakkelijk over. Deze cijfers zijn een wake up call want ze maken duidelijk dat we op deze wijze onveiligheid zelf mede in stand houden, het is tijd dat we dit oplossen met elkaar."

Aan het online onderzoek namen bijna 50.000 respondenten uit 49 landen mee. Bijna een derde van de Nederlanders heeft geen idee of er op zijn of haar smartphone antivirussoftware is geïnstalleerd (wereld: 16%). Ook voor tablets ligt het percentage hoog; bijna 25% (wereld 11%). Ruim 9% weet niet of de pc beveiligd is (wereld ruim 3%). Nienke Ryan noemt de situatie zorgwekkend. "Ik vind het onbegrijpelijk dat zoveel mensen niet weten of ze gebruikmaken van beveiligingsproducten, een zeer zorgwekkende situatie. Terwijl de informatie en technologische middelen voorhanden zijn! Of het nu gaat om desinteresse of onvoldoende kennis, het betekent in ieder geval dat heel veel mensen, maar ook kinderen die online gaan, dagelijks bloot worden gesteld aan allerlei online gevaren. Met alle gevolgen van dien."

Geen beveiliging
Uit het onderzoek blijkt dat 4% van de respondenten geen antivirus gebruikt op de pc (wereld 3%). Voor netbooks geldt een percentage van 17% (wereld 6%), voor tablets 50% (wereld 27%). 47% van de respondenten heeft geen beveiligingssoftware geïnstalleerd op zijn of haar smartphone (wereld 36%).

Ook als het gaat om de inzet van parental control, om kinderen te kunnen begeleiden bij veilig internetten, blijft Nederland achter ten opzichte van de rest van de wereld. Slechts 8% van de Nederlandse respondenten wil hun kinderen zeker via antivirussoftware beschermen tegen (mogelijke) schadelijke software (wereld 43%). Nienke Ryan: "Het beschermen van kinderen vinden we belangrijk, maar treffen geen maatregelen om digitale bescherming op de juiste wijze te organiseren, terwijl dit technisch eenvoudig is op te lossen."

Wake-up-call
De managing director van SpicyLemon hoopt dat de uitslag van het onderzoek een wake-up-call is. "Deze cijfers geven weer dat er snel actie moet worden ondernomen. Goede beveiliging is onontbeerlijk als je op een verantwoorde wijze online wilt zijn. Gezond verstand is helaas niet meer voldoende. Dat laten de laatste ontwikkelingen wel zien. Malware, bijvoorbeeld, weet zich steeds beter als legitiem onderdeel van een website te presenteren, zoals recentelijk met de ING-website gebeurde."

Nienke Ryan vindt dat iedereen ook zelf zijn verantwoordelijkheid moet nemen als het gaat om digitale vrijheid. "Beveiliging moet je zien als je immuunsysteem. Iedereen begrijpt het belang van een immuunsysteem. Digitale beveiliging is vergelijkbaar, een voorwaarde waardoor je je veilig kunt bewegen in de digitale wereld."