Redactie - 05 juni 2012

Zorgmarkt ICT Enquête: ‘Volop kansen voor procesautomatisering in de zorg’


Uit de Zorgmarkt ICT Enquête 2012, een onderzoek dat vakblad Zorgmarkt samen met AFAS Software organiseerde, blijkt dat de mogelijkheden van procesautomatisering en digitalisering binnen de zorgsector nog onvoldoende worden erkend. Het onderzoek laat zien dat het merendeel van de Nederlandse zorginstellingen de meest basale administratieve processen inmiddels geautomatiseerd heeft, maar daarmee wordt slechts een klein deel van de automatiseringsmogelijkheden benut. Met name op gebied van e-HRM liggen de kansen voor het oprapen.
 
Binnen de ondervraagde zorginstellingen zijn de salarisadministratie (92%), de financiële administratie (91%) en personeelsadministratie (85%) al voor een belangrijk deel geautomatiseerd. Ook heeft meer dan de helft van de instellingen de dienstroosterplanning geautomatiseerd. Maar de kansen liggen vooral in het uitbreiden en verder optimaliseren van deze processen, en dan met name als het gaat om de mogelijkheden van e-HRM. Op dit moment maakt meer dan helft van de instellingen nog geen gebruik van e-HRM-functionaliteiten, zoals Employee Self Service (ESS) en Management Self Service (MSS). Van de medewerkers die hier wel over beschikken, maakt ruim 40% daarvan zelden tot nooit gebruik. Zeker gezien de vele mogelijkheden die ESS/MSS tegenwoordig bieden, is de conclusie gerechtvaardigd dat de zorg veel kansen laat liggen. Een goed gebruik van e-HRM kan leiden tot een tijdsbesparing voor de P&O-afdeling van 50%.
 
Het onderzoek laat ook op andere gebieden opvallende resultaten zien. Zo geeft een derde van de instellingen aan voorstander te zijn van werken in de cloud. Hieruit zou voorzichtig geconcludeerd kunnen worden dat minder zorginstellingen dan verwacht het vooroordeel aanhangen dat werken in de cloud onveilig zou zijn.
 
Uit het onderzoek blijkt verder dat zorginstellingen hun software bij veel verschillende aanbieders aanschaffen. Een enkele instelling bouwt haar eigen systemen. Iets minder dan de helft van de instellingen (43%) is voornemens in de komende jaren nieuwe software aan te schaffen. De redenen hiervoor zijn onder meer vervanging van verouderde software (43%), ontevredenheid over de huidige leverancier (6%) of fusies en samenwerkingen met andere zorginstellingen (8%). Opvallend is dat slechts 6% van de instellingen andere software overweegt op grond van te hoge kosten of omdat met de software de verwachte kostenbesparingen niet gerealiseerd worden. Bij de aanschaf van software doet 31% van de zorginstellingen dat op basis van licenties. De mogelijkheid tot het huren van software wordt door slechts 9% van de instellingen aangegrepen.
 
Gevraagd naar de problemen die de respondenten ervaren met betrekking tot automatisering in de zorg geeft 30% aan dat het vaak ontbreekt aan een duidelijke visie. 58% vindt de integratie van systemen een probleem. Ook verouderde systemen en software en een gebrek aan kennis worden als obstakels voor succesvolle procesautomatisering en digitalisering gezien.
 
“Het wordt tijd dat men zich binnen de zorgsector gaat realiseren wat vergaande procesautomatisering voor instellingen kan betekenen”, aldus Bas van der Veldt, CEO van AFAS Software. “Het optimaliseren van processen, deze kritisch onder de loep nemen en waar mogelijk verbeteren, leidt tot efficiency en daarmee dus aanzienlijke kostenbesparingen. Het doordacht inzetten van ICT helpt de zorg met het stroomlijnen van primaire en secundaire processen, waardoor er meer budget overblijft voor zorg aan het bed. Het ontwikkelen van beleid op het gebied van ICT helpt de sector voorbereid te zijn op een digitale toekomst.”
 
Aan de Zorgmarkt ICT-enquête namen bijna 500 zorgmedewerkers deel, werkzaam bij 316 academische of categorale ziekenhuizen, VVT- en GGZ-instellingen, ZBC’s en instellingen voor gehandicaptenzorg.
 
Vanaf vandaag is een whitepaper beschikbaar dat dieper ingaat op de resultaten van het onderzoek. Deze whitepaper kan hier gedownload worden.