Redactie - 28 mei 2012

De ergonomische valkuilen van Het Nieuwe Werken


Van de Nederlandse werknemers heeft 23 procent geen vaste, eigen werkplek. Deze nomadic workers, voornamelijk uit de jongere generatie (18-24 jaar), werken op allerhande plekken en tijdstippen. Hierdoor komt het aannemen van een gezonde werkhouding vaak in de knel. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Ergonomie op de wijzigende Nederlandse werkplek’ van Fellowes, een leverancier van kantoorbenodigdheden.


Het onderzoek van Fellowes toont aan dat in Nederland slechts 60 procent van de werknemers een eigen, persoonlijk werkstation heeft binnen het bedrijf. De rest heeft een thuiskantoor (17 procent) of is een nomadic worker (23 procent). Onder nomadic workers vallen mensen die een werkstation delen, een willekeurig werkstation gebruiken of helemaal geen vaste werkplek binnen het bedrijf hebben en op verschillende locaties werken. De meeste nomadic workers zijn volgens het onderzoek jongere werknemers tussen de 18 en 24 jaar (42 procent).

Werken in bed of zelfs op de grond
Voor alle medewerkers zijn de meest gebruikte plekken om op een ad hoc basis te werken een bank (31 procent), aan de keukentafel (29 procent) of in bed (21 procent). Nomadic workers werken in veel niet-kantoorgerelateerde omgevingen zoals treinen (12 procent), hotels (12 procent), bussen (4 procent), cafés (2 procent) en zelfs op de grond (3 procent). De afgelopen 12 maanden heeft bijna een derde (29 procent) van de Nederlanders een alternatieve, voorlopige ondersteuning gebruikt om het zichzelf comfortabeler te maken. Een kussen om de polsen, rug of voeten te ondersteunen wordt het meest gebruikt (14 procent).

Nomadic workers gebruiken over het algemeen meer geïmproviseerde items, zoals een laptoptas of doos als voetensteun of een stapel boeken als laptopstatief. Johan FM Molenbroek, Associate Professor Applied Ergonomics bij TUDelft, zegt: ’Veel van mijn studenten, maar ook de groepen jonge medewerkers waar wij onderzoek naar doen, zijn van ’s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat ‘connected’, waar ze ook zijn. Door gebruik van de laptop is er veel vrijheid van werkplek en werkhouding, waar velen de consequenties niet van realiseren. Te lang en te vaak in een verkeerde houding zitten zal vaak tot lichamelijke klachten leiden. Tijd en aandacht, maar vooral goede informatie en kennis over de juiste werkhouding, eventueel met de juiste ergonomische hulpmiddelen is dus juist nu belangrijk.’

Jongeren waarderen betrokken werkgever
Binnen Europa zijn bedrijven verplicht een werkplekbeoordeling uit te voeren: toch heeft slechts 36 procent van de Nederlanders er één gehad. Ondanks dat het aantal nomadic workers een aanzienlijk deel uitmaakt van de beroepsbevolking (23 procent) krijgt maar 7 procent van deze groep een werkplekbeoordeling. Van de jongere werknemers, de grootste groep binnen de nomadic workers, zegt 51 procent dat ze trots zouden zijn om voor een bedrijf te werken dat het welzijn van werknemers serieus neemt en daar naar handelt.

58 procent last door computergebruik
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders gemiddeld 6,7 uur per dag zittend doorbrengen achter een computer, laptop of tablet. Het is zo dat achter een computer, laptop of tablet zitten voor zo’n lange periode verre van gezond is, aangezien 58 procent van de medewerkers de afgelopen drie jaar last had van kwalen die hier een rechtstreeks gevolg van zijn. Het onderzoek toont aan dat mensen die op een ad hoc basis op meer plaatsen werken vaker last hebben van computergerelateerde kwalen.