Redactie - 18 mei 2012

48 procent van Europese computergebruikers gebruikt illegale software


48 procent van de computergebruikers in de Europese Unie geeft toe dat zij illegale software gebruiken. Dat blijkt uit de 2011 BSA Global Software Piracy Study van de Business Software Alliance (BSA). Sommige gebruikers zeggen dat zij nagenoeg altijd gebruikmaken van illegale software. Anderen doen dat soms of zelden. Het netto-effect is een illegaal softwaregebruik van 27 procent in Nederland in 2011; voor het eerst in vier jaar is dit percentage gedaald met een procent. Dit betekent dat bijna een op de drie geïnstalleerde programma’s geen juiste licentie heeft. De commerciële waarde van de softwarepiraterij kwam in 2011 uit op 463 miljoen euro.

“Als 48 procent van de Europese consumenten zou bekennen winkeldiefstal te plegen, dan zouden de autoriteiten reageren met meer politiepatrouilles en hogere straffen. Softwarepiraterij vereist een vergelijkbare aanpak: goed afgestemde informatievoorziening aan consumenten en streng optreden door justitie”, zegt Jacco Brand, voorzitter van het BSA Benelux Comité.

22 procent van de mensen die toegeven illegale software te gebruiken, zegt ‘altijd’, ‘regelmatig’ of ‘soms’ illegale software te installeren. 26 procent doet dat ‘zelden’. De studie laat ook zien dat softwarepiraten in Europa overwegend mannen zijn in de leeftijd van achttien tot 34 jaar.

De BSA lanceerde eerder dit jaar een grootschalige bewustwordingscampagne voor 2012. Het doel van de campagne is om bedrijven te informeren over het belang van het juiste beheer en monitoren van software en licenties. De BSA gebruikt onder andere radiocommercials, billboards, social media, banners op websites en andere kanalen. Onderdeel van de campagne is ‘Baas aan de Beurt’. De BSA betrekt daarmee medewerkers op een laagdrempelige manier via verschillende kanalen bij de campagne. Daarnaast looft de organisatie beloningen uit voor tips over het gebruik van illegale software. De maximumbeloning is tienduizend euro.

“Softwarepiraterij bedreigt de wereldeconomie, IT-innovatie en het creëren van banen”, zegt Robert Holleyman, President en CEO van de BSA. “Overheden moeten stappen nemen om hun auteursrechtenwetgeving te moderniseren en de juridische middelen uitbreiden, zodat degenen die illegale software gebruiken, daar echt de consequenties van ondervinden.”

Vanuit wereldwijd perspectief geeft de studie aan dat de piraterijpercentages in opkomende landen veel hoger liggen dan in volwassen markten: 68 procent tegen gemiddeld 24 procent. De groei in commerciële waarde van softwarediefstal is ook voor het grootste deel te wijten aan opkomende landen. Dit verklaart de marktdynamiek achter de wereldwijde softwarepiraterij die in 2011 rond de 42 procent lag. Een gestaag groeiende markt in de opkomende economieën liet de commerciële waarde van softwarediefstal groeien naar 45,6 miljoen euro.

Andere resultaten van de 2011 Global Software Piracy Study.

  • Het zijn vooral jonge mannen die zich het meest schuldig maken aan softwarepiraterij — de kans dat zij in een opkomende economie wonen, is twee keer zo groot als de kans dat zij in een volwassen economie wonen (38 tegen vijftien procent).
  • Zakelijke beslissers geven softwarediefstal vaker toe dan anderen. De kans dat zij toegeven dat zij software voor een computer kopen en deze dan ook installeren op andere machines, is twee keer zo groot als bij andere gebruikers.
  • Er bestaat wereldwijd in principe grote steun voor de bescherming van intellectueel eigendom. Maar in de praktijk ontbreekt het aan middelen om softwarepiraten op andere gedachten te brengen. Slechts twintig procent van de softwarepiraten in volwassen markten en vijftien procent in opkomende markten noemen het risico van gepakt worden een reden om geen illegale software te gebruiken.

De BSA voerde het onderzoek voor het negende achtereenvolgende jaar uit in samenwerking met IDC en Ipsos Public Affairs, twee grote, onafhankelijke onderzoeksbureaus. De onderzoeksmethodologie is opgebouwd uit 182 verschillende typen data, de onderzoekers bekeken pc- en softwaretrends in 116 markten en ondervroegen vijftienduizend computergebruikers in 33 landen. Zij vormden de weerslag van 82 procent van de wereldwijde pc-markt.

Het volledige rapport inclusief specifieke Europese data is beschikbaar op de website van de BSA: www.bsa.org/globalstudy