Redactie - 17 mei 2012

Ruim 50 procent van de organisaties heeft geen beleid voor samenwerken op afstand


Het merendeel van de Nederlandse organisaties (57 procent) ziet het belang van goede samenwerking op afstand en stimuleert de inzet van samenwerkingstechnologie. Desondanks heeft iets meer dan de helft (53 procent) van de organisaties hiervoor geen beleid geformuleerd. Dit blijkt uit onderzoek van Talk & Vision, specialist op het gebied van videocommunicatie en managed video services, in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit, onder CIO’s en IT-managers.

Ook blijkt uit het onderzoek dat samenwerken op afstand verder zal toenemen. Meer dan de helft van de respondenten (51 procent) verwacht dat medewerkers over tien jaar vooral virtueel zullen samenwerken en via samenwerkingstechnologie met elkaar in contact staan. Volgens 70 procent van de respondenten is er een belangrijke relatie tussen samenwerken op afstand en de bedrijfsresultaten.

Joost Deckers, Managing Director van Talk & Vision: “Organisaties staan aan het begin van een nieuwe manier van samenwerken die ook op afstand optimaal moet verlopen. Wij zien dat organisaties nu nog beginnersfouten maken, onder andere door te investeren in middelen die niet aansluiten bij de samenwerkingsstructuur van de organisatie. Juist nu is het belangrijk om inzicht te hebben in die structuur en het beleid hierop aan te passen om onnodige investeringen te voorkomen. Alleen dan kunnen organisaties mee met de trend van Het Nieuwe Werken, waarbij er een fysieke afstand overbrugd moet worden.”

Onderzoek
Talk & Vision heeft in samenwerking met Dr. Jeroen van der Velden (Business University Nyenrode) onderzoek gedaan onder 126 CIO’s en IT-managers. Doel van het onderzoek is om te inventariseren welke beelden bestaan bij het management over het inzetten van samenwerkingstechnologie. Het gehele onderzoeksrapport is te downloaden via:www.talkandvision.nl/videoconference/intouch-consultancy/.