Unisys Security Index: Ruim helft Nederlanders staat open voor biometrische technologieën voor veiliger online bankieren
09-05-2012
Deel dit artikel:

Unisys Security Index: Ruim helft Nederlanders staat open voor biometrische technologieën voor veiliger online bankieren


Ruim de helft van de Nederlanders (58%) wenst beschermende maatregelen als stemherkenning en vingerscans als beter alternatief voor het reguliere wachtwoord om ze te beveiligen tegen datadiefstal bij online bankieren. Dit blijkt uit het Security Index onderzoek, uitgevoerd door Unisys.

De grote meerderheid (80%) geeft aan zich zorgen te maken dat ze worden gedupeerd als hackers binnendringen in de computersystemen van zijn of haar bank. Ruim een derde (34%) geeft echter aan zich niet veel zorgen te maken in dit geval aangezien ze ervan uitgaan dat ze zullen worden gecompenseerd door hun bank mocht hun rekening worden geplunderd.

Jan van der Sluis, Manager Identity Solutions bij Unisys reageert op de bereidheid van Nederlanders om vingerscan of stemherkenning toe te passen bij online bankieren: “Er zijn veel misverstanden rondom de rol van biometrie als het komt op het beveiligen van je identiteit. Uiteraard is het centraal opslaan van vingerafdrukken, zoals eerder besproken voor het nieuwe Nederlandse paspoort, een gevoelig onderwerp. Maar als het aankomt op een veiligere dienstverlening dan zijn veel Nederlanders bereid om op vrijwillige basis hun biometrische gegevens af te staan.”

Het nieuwe werken: Nederlander beschermend t.o.v. bedrijfsgegevens
Veertig procent van de ondervraagden geeft aan regelmatig op afstand in te loggen op het netwerk van hun bedrijf of hun werkmail vanaf een andere locatie dan het kantoor waar ze werken te checken. Verder blijkt de Nederlander beschermend als het gaat om de computernetwerken en gegevens van hun werkgever. Slechts 18% geeft hierbij aan niet aan de veiligheid van het netwerk te denken. Maar 15% zou zijn wachtwoord aan een collega geven die zijn of haar laptop of pc wil gebruiken om toegang tot het bedrijfsnetwerk te krijgen. Ook blijkt dat slechts 10% informatie over hun werkgever verstrekt aan mensen buiten de organisatie.

Tevens komt uit dit tweejaarlijkse onderzoek naar voren dat een kwart van de Nederlanders bezorgd is over misbruik van hun bankpas en creditcard. Naast de bezorgheid om de financiele veiligheid, maken Nederlanders zich het meest druk om identiteitsdiefstal (28%). Mensen van 55 jaar en ouder hebben de meeste angst als het gaat om misbruik van hun bankpas (34%). Dit in tegenstelling tot de hoger opgeleiden, zij liggen hier het minst van wakker (7%). Ook als het gaat om identiteitsdiefstal, maken Nederlanders van 55 jaar en ouder zich het meest druk om identiteitsdiefstal (36%). 
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security