Carrièreswitch door crisis

Carrièreswitch door crisis

Carrièreswitch door crisis

20-04-2012

Carrièreswitch door crisis


Meer dan de helft (55%) van alle werknemers probeert een carrièreswitch te maken als gevolg van de economische crisis. Ongeveer een derde (30%) van de werknemers geeft aan een carrièreswitch te overwegen als er iets beters op hun pad komt. Voor 15 procent van de medewerkers heeft de economische crisis echter geen invloed op hun carrière.

Dit blijkt uit een wereldwijde poll onder 4.607 bezoekers van carrièresite Monster, in Nederland bekend als Monsterboard.nl.

Op de vraag, “zorgt het huidige economische klimaat ervoor dat jij een carrièreswitch overweegt?” kreeg Monster 4.607 reacties. De uitkomsten:
- Ja, ik probeer nu te switchen: 55%
- Wellicht, als er iets beters op mijn pad komt: 30%
- Nee, de economie heeft geen invloed op mijn carrière: 15%

Britten het meest toe aan iets nieuws
De resultaten laten zien dat medewerkers in Europa, Noord-Amerika en Azië het grotendeels met elkaar eens zijn. In deze landen geeft meer dan de helft van de respondenten aan hun carrière te willen veranderen als gevolg van het onzekere economische klimaat. In de Verenigde Staten ligt het percentage bijvoorbeeld op 56 procent. Ook in Nederland probeert meer dan de helft (53%) van de ondervraagde werknemers hun carrière te veranderen. In het Verenigd Koninkrijk ligt het percentage met 62 procent hoger.

Beter aanbod
Bij het antwoord of werknemers een carrièreswitch zouden overwegen bij een beter aanbod is er overeenstemming. Zo overweegt een derde van de Canadese werknemers (33%) een verandering van carrière als er iets beters langskomt, bij Franse (31%) en Amerikaanse werknemers (30%) is dit percentage ongeveer gelijk. In Nederland geeft 35 procent van de ondervraagden aan een carrièreswitch te overwegen wanneer er iets beters voorbij komt.

“Er zijn verschillende soorten carrièreswitches; sommige mensen maken een ‘zijstap’ naar een andere functie bij hun huidige werkgever, anderen maken een meer radicalere keuze”, zegt Elbrich Batstra, HR Director bij Monsterboard. “De eerste fase van een carrièreverandering bestaat uit grondig onderzoek doen, ervoor zorgen dat je realistische verwachtingen hebt en een concreet plan voor vaardigheden die je mist. Mensen die een carrièreswitch overwegen zouden bijvoorbeeld hun eigen netwerk kunnen raadplegen en via gesprekken informatie kunnen inwinnen. Niemand doet er kwaad aan om actief bezig te zijn met carrièreplanning en op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen binnen zijn of haar branche. Tegelijkertijd kunnen werkgevers werken aan het behouden van personeel door trainingsmogelijkheden aan te bieden om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.”

Invloed crisis op carrière
Er zijn wel verschillen bij het antwoord: ‘nee, de economie heeft geen invloed op mijn carrière’. In het Verenigd Koninkrijk geeft slechts 9 procent van de ondervraagden aan dat hun carrière niet wordt beïnvloed door de economische crisis, vergeleken met 15 procent van werknemers uit Frankrijk. Bij Nederlandse werknemers ligt dit percentage op 12 procent.
   

Terug naar nieuws overzicht