Cybercriminelen leggen zich toe op internetbankieren en smartphones
08-03-2012
Deel dit artikel:

Cybercriminelen leggen zich toe op internetbankieren en smartphones


Cybercriminelen richten hun pijlen op inteetbankierders en mobiele inteetters. Dat zijn de belangrijkste conclusies van het nieuwste G Data Malware Rapport. De analyses van G Data’s SecurityLab  laten zien dat in de tweede helft van 2011 het aantal bedreigingen voor smartphones en tablet-pc’s met 150% is toegenomen. Vooral Android ligt onder vuur. Het aantal bedreigingen voor dit besturingsysteem verachtvoudigde in het tweede semester van vorig jaar. Een andere belangrijke conclusie uit het rapport is dat de interval tussen de lanceringen van nieuwe banktrojanen steeds korter wordt. Met een gemiddelde levencyclus van ongeveer 27 uur, probeert deze zeer gevaarlijke vorm van malware ontdekking door beveiligingssoftware te ontlopen. In totaal telde G Data vorig jaar 2,5 miljoen nieuwe soorten malware, en het ziet er niet naar uit dat aantal in 2012 omlaag zal gaan. 

“Cybercriminelen besteden hun manuren het liefst aan projecten die lucratief zijn. Daarom kan het geen verrassing zijn dat malwareschrijvers meer tijd besteden aan het schrijven van schadelijke code voor smartphones en tablets, naarmate het gebruik van die apparaten stijgt. Het feit dat maar weinig gebruikers hun smartphone beveiligingen tegen aanvallen, maakt de kans voor de cybercrimineel alleen maar groter dat hij erin slaagt om persoonlijke gegevens, waardevolle bedrijfsinformatie en geld van het slachtoffer te bemachtigen,” legt

Eddy Willems, Security Evangelist bij G Data uit. “Verder zien wij een gevaarlijke trend op het gebied van banktrojanen, die kunnen inbreken op goed beveiligde inteetbankiersessies. De levenscyclus van deze hoogintelligente malware wordt steeds korter, en ligt nu nog maar rond de 27 uur. De meeste antivirussoftware slaagt er niet in om binnen die tijd een remedie te vinden tegen de malware. Hierdoor staat de computer van de meeste inteetbankierders, ondanks een volledig gepatcht besturingssysteem en een up-to-date antiviruspakket wagenwijd open voor deze hackers. Dankzij de BankGuard-technologie, die in de consumentenproducten van G Data geïntegreerd zijn, is er nu wel een mogelijkheid om je te weren tegen deze aanvallen.”  

De toename van bedreigingen
In 2011 heeft G Data in totaal 2,575 miljoen nieuwe soorten malware gevonden. Alleen in de tweede helft van het jaar waren dat meer dan 1,33 miljoen soorten. In vergelijking met vorige jaren nam het bestand aan schadelijke programma’s met 23% toe. Trojaanse paarden zijn de dominante categorie, maar het G Data SecurityLab zag wel een opvallende toename van het aantal adware- en spywareprogramma’s. 
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security