Leiden populairst bij ondernemers
06-03-2012
Deel dit artikel:

Leiden populairst bij ondernemers


Uit onderzoek onder 7.000 Nederlandse ondernemers blijkt dat Leidse ondernemers het meest tevreden zijn over het lokale vestigingsklimaat. Leiden wordt op de voet gevolgd door Almere-Lelystad en Enschede. Utrecht blijkt de enige van de G4 die een hoge notering krijgt. Deloitte deed onderzoek naar het lokale vestigingsklimaat in 17 Nederlandse regio's.


Ondernemers werd gevraagd vijf thema's te beoordelen, te weten beschikbaarheid van personeel, bereikbaarheid, aanbod van werklocaties, quality of life en ten slotte de kwaliteit van gemeentelijke dienstverlening. De zeventien regio's die in dit onderzoek naar voren komen, bestaan uit een of meerdere kerngemeenten en enkele omliggende gemeenten. "Utrecht komt als enige grote gemeente in de top vier terecht, alleen op bereikbaarheid scoort Utrecht minder goed, aldus Frederik Huitema van Deloitte Real Estate Advisory en verantwoordelijk voor het onderzoek. Leiden scoort op alle punten hoog, maar ook hier blijft bereikbaarheid een knelpunt. Opvallend is dat Rotterdam op alle bevraagde thema's ondergemiddeld scoort. "Rotterdam kampt met een mismatch tussen vraag en aanbod voor hoger opgeleid personeel. De relatief lage score op quality of life onderstreept dat het een uitdaging is om deze doelgroep te binden aan de stad."

Personeel

Over de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel is gemiddeld 44% van de ondernemers tevreden of zeer tevreden. Er worden grote verschillen ervaren in de beschikbaarheid van personeel. Hierover zijn meer dan 50% van de ondernemers in Groningen-Assen, Leiden, Utrecht en Enschede het tevreden. In de regio's Apeldoorn en Almere-Lelystad wordt de beschikbaarheid van personeel significant lager gewaardeerd.

Bereikbaarheid

Leiden, die het beste cijfer heeft gekregen van ondernemend Nederland, scoort hoog op beschikbaarheid van personeel maar hier geven ondernemers een lager cijfer voor bereikbaarheid. Fysieke bereikbaarheid is in veel stedelijke regio's een knelpunt, de G4 scoren echter ondergemiddeld op dit punt. Wel scoort Amsterdam het hoogst op bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Amersfoort wordt door ondernemers (89%) het hoogst gewaardeerd om haar bereikbaarheid.

Bedrijfsruimte

30% van de Nederlandse ondernemers geeft aan tevreden te zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van werklocaties. Aan de andere kant geeft maar liefst 33% aan hier ontevreden tot zeer ontevreden over te zijn. In de Drechtsteden zijn ondernemers het minst tevreden, slechts 17% van de ondernemers geeft hier een voldoende. Als we kijken naar de G4 scoren Rotterdam en Utrecht het hoogst. In Amsterdam geeft 45% van de ondernemers aan ontevreden of zeer ontevreden te zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van bedrijfsvestigingen. Circa 78% van de gevraagde ondernemers geeft echter wel aan tevreden te zijn met de huidige locatie.

Quality of life

Uit het onderzoek blijkt dat er maar weinig verschillen zijn in Nederland wat betreft de kwaliteit van de woon- en werkomgeving. Hier wordt gemiddeld een 7,4 voor gegeven door de Nederlandse ondernemer. De quality of life wordt het laagst gewaardeerd (7,0) in Drechtsteden, op de voet gevolgd door Rotterdam en Almere-Lelystad (beiden een 7,1). Ondernemers in Apeldoorn waarderen de quality of life het hoogst (7,7).

Kwaliteit van dienstverlening

De gevraagde ondernemers zijn het minst positief over de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening. Groningen-Assen krijgt hier het hoogste rapportcijfer. Als er gekeken wordt naar de deskundigheid van de ambtenaren, dan komt Leiden wederom het beste uit de bus.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderzoek en de mogelijkheid om het hele rapport te bestellen staat op www.deloitte.nl/vestigingsklimaat.
  

Terug naar nieuws overzicht