BSA-rapport: lappendeken van conflicterende wet- en regelgeving bedreigt snelgroeiende cloud computing-markt
22-02-2012
Deel dit artikel:

BSA-rapport: lappendeken van conflicterende wet- en regelgeving bedreigt snelgroeiende cloud computing-markt


Een lappendeken van conflicterende wet- en regelgeving dreigt de wereldwijde cloud computing-markt te ondermijnen. Dat stelt de Business Software Alliance (BSA), de wereldwijde vertegenwoordiger van de software-industrie, na een onderzoek in 24 landen. Deze 24 landen vertegenwoordigen tachtig procent van de informatie- en communicatietechnologie op de wereld. Om het vrije verkeer van data over landsgrenzen heen soepeler te laten verlopen en om economisch het maximale te halen uit cloud-technologie, moeten regeringen hun beleid beter op elkaar afstemmen, zo adviseert het BSA-rapport. 

De BSA Global Cloud Scorecard biedt voor het eerst een ranglijst van landen die bereid zijn om de groei van een wereldwijd geïntegreerde cloud-markt te stimuleren. Het onderzoek geeft scores aan wet- en regelgeving op zeven gebieden: dataprivacy, cyber-security, cybercriminaliteit, intellectueel eigendom, technologische interoperabiliteit & juridische harmonisatie, vrij dataverkeer en IT-infrastructuur. Japan, Australië, Duitsland, de Verenigde Staten en Frankrijk vormen de top 5 op de ranglijst van landen met het meest robuuste cloud-beleid.

“Schaalgrootte is een voorwaarde om echt te profiteren van cloud computing”, zegt Robert Holleyman, President en CEO van BSA. “In een wereldwijde economie moet je toegang hebben tot technologie op servers die fysiek overal op de wereld kunnen staan. Ongeacht of je die technologie nu voor persoonlijk of zakelijk gebruik nodig hebt. Dat vereist echter wet- en regelgeving die een vrij verkeer van data mogelijk maakt over landsgrenzen heen. Op dit moment hebben te veel landen te veel verschillende regelgeving die de handel in digitale diensten afremt. Een gezonde nationale markt voor cloud computing betekent namelijk niet automatisch dat deze markt aansluit bij de wetgeving van andere landen. Landen die zich ommuren, richten echt schade aan.” 

De meest opvallende bevindingen uit het rapport

  • Er is een scherpe scheiding tussen ontwikkelde en opkomende economieën op het gebied van cloud-ontwikkeling. Japan, de Verenigde Staten en de EU beschikken al over solide regelgeving die de groei van cloud computing ondersteunt. Opkomende economieën, zoals Brazilië, India en China (BRIC), zijn nog het verst verwijderd van integratie in de wereldwijde cloud-markt.
  • Japan voert de ranglijst op alle punten aan doordat dit land beschikt over een uitgebreide privacybescherming die geen remmende werking heeft op het vrije dataverkeer. Daarnaast heeft Japan een groot aantal wetten op het gebied van anti-cybercrime en IP-bescherming, en een robuuste IT-infrastructuur. Het land is verder toonaangevend in het ontwikkelen van internationale technologiestandaarden.
  • De meest opvallende bevinding van het onderzoek is, dat sommige landen die het best goed doen, zich toch inmetselen met wet- en regelgeving. En wel zodanig, dat hun regelgeving conflicteert met die van andere landen. Zo kan de door de EU voorgestelde Data Protection Regulation de schaal en economische impact van de cloud ondermijnen. 
Het volledige BSA-onderzoeksrapport met de ranglijst van 24 landen, gedetailleerde resultaten en blauwdrukken voor regeringsbeleid is te vinden op www.bsa.org/cloudscorecard
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud