Redactie - 16 februari 2012

Flexibel werken direct gerelateerd aan productiviteit en hogere omzet


Er bestaan nog steeds twijfels over de gevolgen en het succes van flexibel werken ten opzichte van traditioneel werken. Nieuw onafhankelijk onderzoek van onderzoeksbureau Mindmetre - in opdracht van Regus - toont het causale verband aan tussen flexibel werken (flexibele tijden en/of locaties) en een hogere productiviteit en omzet. 73% van de Nederlandse bedrijven geeft aan dat hun productiviteit is toegenomen als gevolg van flexibel werken en 72% koppelt de toegenomen omzet rechtstreeks aan flexibel werken. Bij het onderzoek waren meer dan 16.000 topmanagers over de hele wereld betrokken.


De respondenten gaven daarnaast aan dat zij zich door flexibel werken energieker en gemotiveerder voelen (60%), wat kan aangeven waarom zij productiever worden en meer omzet genereren. Dankzij een betere moraal en gezondheid van medewerkers zorgt flexibel werken ook voor het behoud van talent binnen bedrijven en vormt het een belangrijk hulpmiddel bij het belonen en aantrekken van medewerkers.

Enkele andere interessante resultaten:  

  • 56% van de deelnemers verklaart dat zij vaker onderweg werken dan voorheen.
  • 58% van de deelnemers zegt dat de werknemers in hun bedrijf zich gezonder voelen dankzij flexibel werken.
  • 85% van de deelnemers verwacht een sterke toename van het aantal mensen dat op enig moment in hun carrière deeltijd gaat werken.
Kleine bedrijven hebben flexibel werken sneller omarmd dan grote bedrijven. 82% van de medewerkers bij kleine bedrijven zegt dat hun bedrijf flexibeler werkt dan voorheen tegen 62% van de medewerkers bij grote bedrijven.  

Eduard Schaepman, algemeen directeur Regus Nederland merkt op: "Technologie, betere netwerken en eisen van medewerkers voor een betere balans tussen werk- en privéleven hebben ervoor gezorgd dat flexibel werken een norm is geworden in plaats van een uitzondering. Dit onderzoek bevestigt het nut van flexibel werken en laat zien dat bedrijven over de hele wereld hierdoor productiever worden en meer omzet genereren.”

"In een onderzoek onder Nederlandse werknemers is onlangs vastgesteld dat medewerkers met een lagere werkplekflexibiliteit emotioneel en fysiek gevoeliger waren voor stressfactoren op het werk[1]. Naarmate de verwachtingen en eisen van medewerkers veranderen, worden deeltijdregelingen gebruikelijker, niet alleen voor freelancers, werkende moeders en ouderen, maar ook voor medewerkers van generatie Y die meteen na hun opleiding verschillende werkzaamheden doen en niet een traditionele kantoorbaan ambiëren."