Redactie - 14 februari 2012

Organisaties hanteren geen beleid flexibel werken


Twee derde van de medewerkers geeft aan dat er op zijn werk geen richtlijnen zijn opgesteld met betrekking tot flexibel werken. Slechts 15 procent van de medewerkers geeft aan dat er duidelijke richtlijnen zijn opgesteld over waar flexibel werken aan moet voldoen en 18 procent zegt dat als er al een beleid is dat vooral gefocust is op de werknemer en niet op de verantwoordelijkheden van de werkgever. Dit blijkt uit online onderzoek van ISBW Opleiding en Training, onderdeel van de Schouten & Nelissen Groep.

Het is opvallend dat er maar weinig beleid is voor flexibel werken. 41 procent van de werkgevers geeft in hetzelfde onderzoek aan dat hun medewerkers één dag of meer buiten de deur werken. Ook blijkt dat 63 procent van de bedrijven flexibele werktijden hanteert. Wanneer medewerkers thuiswerken hebben ze in 53 procent van de gevallen een aparte werkplek, maar voor 44 procent bestaat de werkplek uit de bank, keukentafel, et cetera. Slechts een enkeling beschikt thuis over een veilige en gezonde werkplek die is goedgekeurd door de werkgever.

Else Slegers, algemeen directeur bij ISBW: “Het verbaast me dat er zo weinig beleid is op het gebied van flexibel werken, want wie kan er dan verantwoordelijk worden gehouden als er iets misgaat? Denk hierbij aan uitval van werknemers door een slechte houding tijdens het thuiswerken, maar ook aan het niet behalen van bepaalde doelstellingen door te veel vrijheid. Het is belangrijk om vast te leggen wie verantwoordelijk is voor wat, om pijnlijke situaties te voorkomen. In mijn optiek valt dit in het takenpakket van de P&O-/HR-manager. Flexibel werken is nog redelijk nieuw en er ligt een schone taak voor directies om hen op dit gebied verder te ontwikkelen, zodat zij die verantwoordelijkheid kunnen én durven nemen.”