Te weinig flexibiliteit en innovatie door kostenbeheersing IT
09-01-2012
Deel dit artikel:

Te weinig flexibiliteit en innovatie door kostenbeheersing IT


Voor het gros van de IT-organisaties is kostenbeheersing op dit moment de voornaamste prioriteit. Maar liefst 67 procent classificeert dit als KPI. Na kostenbeheersing vinden IT-managers gebruikerstevredenheid (56 procent) en het bereiken van SLA's (53 procent) belangrijk. Dat blijkt uit marktonderzoek van onderzoeksbureau IDC onder IT-managers in opdracht van Fujitsu.

De top vijf van prioriteiten wordt gecompleteerd door andere budget-items, namelijk de omvang van de IT-staf (49 procent) en de IT-kosten als percentage van de omzet (42 procent). KPI's gerelateerd aan time-to-market hebben voor de onderzochte IT-managers minder prioriteit. De voornaamste onderzoeken die ten grondslag liggen aan deze marktanalyse van IDC zijn de '2011 Datacenter Optimization Survey' en de '2011 Datacenter Facility, Power and Cooling Survey'. In totaal werden ruim 130 IT-managers ondervraagd.

Onvoldoende ruimte
"Uit de cijfers van het marktonderzoek blijkt dat IT-organisaties slim moeten omgaan met de ruimte die zij krijgen", zegt Peter van 't Verlaat, solution manager bij Fujitsu. "Het is uiteraard noodzakelijk om budgetten niet te overschrijden, maar het is juist in het huidige economisch tij belangrijk dat IT-organisaties flexibiliteit en innovatie bovenaan hun wensenlijst hebben staan. Wie nu innoveert, staat vooraan als de economie weer aantrekt."

Gebalanceerde benadering nodig
Een grote meerderheid (81 procent) van de onderzochte organisaties geeft overigens aan haar KPI's te halen of zelfs te overtreffen. Interessant genoeg geldt dit vooral voor KPI's gerelateerd aan budget en kostenbeheersing, zo geeft 90 procent van de respondenten aan. KPI's gerelateerd aan time-to-market, service levels en gebruikerstevredenheid worden minder vaak gehaald. IDC: "Alleen bedrijven met een gebalanceerde benadering van budget en service zijn in staat hun missie volledig te verwezenlijken."

Virtualisatie biedt geen zekerheid
De resultaten van het marktonderzoek tonen ook aan dat organisaties die veel gebruikmaken van servervirtualisatie gemiddeld genomen succesvoller zijn. Dat wil zeggen: zij bereiken hun KPI's vaker. Zekerheid voor het behalen van KPI's biedt dit echter niet.

"Servervirtualisatie dient te worden gemanaged en geoptimaliseerd om positieve resultaten te bewerkstelligen", stellen de onderzoekers. Succesvolle organisaties, ofwel organisaties die een groot deel van hun KPI's bereiken, gebruiken vaker tools van de storage- en serverleverancier om virtuele omgevingen te managen.

Whitepaper
De whitepaper 'Reshaping the datacentre: what do you need to do?' waarin de onderzoeksresultaten zijn opgenomen, is te downloaden op: http://idc.reshaping-it.nl.
 

Terug naar nieuws overzicht