Redactie - 05 januari 2012

Handelsbedrijven willen mobiele toepassingen ter ondersteuning van verkoop en klantcontact


Handelsbedrijven hebben interesse in mobiele toepassingen die hen helpen bij hun werkzaamheden. Die toepassingen (apps of mobiele websites) moeten dan een verlengstuk zijn van het ERP-systeem. Dat blijkt uit een peiling van UNIT4 onder honderd handelsbedrijven.

Van de ondervraagden zou 64% graag een mobiele toepassing hebben voor CRM, 54% wil zijn productcatalogus digitaal kunnen aanbieden. Bijna de helft (43%) wil een mobiele toepassing inzetten voor offertes of voor het invoeren van een order die direct terechtkomt in het centrale systeem.

Vooral de buitendienst heeft baat bij digitale mobiele hulpmiddelen als een smartphone of tablet, stellen de respondenten. Vertegenwoordigers schrijven hun orders nu nog veelal op papier. Dit resulteert vaak in dubbel werk, omdat de order vanaf papier moet worden ingevoerd in het ERP-systeem op kantoor. Daarnaast is deze methode foutgevoelig. Via een mobiel apparaat kunnen orders veel sneller worden ingevoerd en worden fouten voorkomen. 73% van de ondervraagden ziet daarom graag een opwaardering van het ERP-systeem met een mobiele toepassing.

Gevraagd naar het bezit van een mobiel apparaat, antwoordt 78% te beschikken over een smartphone, 39% heeft een tablet en 57% noemt het navigatiesysteem als mobiel apparaat. 92%beschikt over een laptop. De mobiele apparaten worden nu nog hoofdzakelijk ingezet voor ‘klassieke’ PC-activiteiten als e-mail (92%) en internet (88%). Daarnaast wordt er gebeld (83%) met het mobiele apparaat. Eén derde biedt de productcatalogus aan en slechts 13% geeft aan een mobiel apparaat in te zetten voor offertes. Momenteel gebruikt één vijfde van de ondervraagden (21%) een smartphone of tablet pc als verlengstuk van het ERP-systeem voor orderinvoer.

Het meest favoriete platform voor een mobiele handelsapplicatie is iOS van Apple, vindt veertig procent, Windows Mobile wordt door twintig procent als ideaal platform genoemd en negen procent ziet graag een toepassing voor het besturingssysteem Android. Het OS van Blackberry in minst populair: nog geen vijf procent van de ondervraagden wil een oplossing voor bedrijfsautomatisering op dit besturingssysteem. Ruim 26% geeft aan een platformonafhankelijke mobiele ondersteuning te willen hebben via een mobiele browser.
 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024