Redactie - 21 december 2011

Jongeren vergroeid met mobieltjes, maar nog onbekend met recyclen ICT-afval


Slechts één op de acht jongeren (12-15 jaar) is zich ervan bewust dat een oude mobiele telefoon of computer vol zit met onderdelen, die als grondstof voor nieuwe producten of brandstofvervanger kunnen dienen. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting ICT~Milieu, uitgevoerd in het kader van de campagne RemixIT.

Veel jongeren lijken vergroeid te zijn met hun mobiele telefoons en andere elektronische communicatiemiddelen. Wat zij echter niet weten, is dat hun afgedankte apparaten nog veel waardevolle materialen bevatten die hergebruikt kunnen worden. En dat terwijl bij diezelfde jongeren gadgets en ICT-apparaten erg populair zijn als cadeau voor Sinterklaas of Kerst. In Nederland verdwijnt momenteel tweederde van al het ICT-afval in kasten en laatjes of de afvalbak, dit met schadelijke gevolgen voor het milieu.

Jongeren bewuster maken van nut recyclen ICT-afval
ICT~Milieu wil jongeren bewuster maken van het nut van het recyclen van ICT-afval. In dit kader organiseert ICT~Milieu evenals vorig jaar de inzamelcampagne RemixIT. Middelbare scholieren worden hierbij uitgedaagd om tussen 23 januari en 17 februari 2012 op hun school zoveel mogelijk klein ICT-afval in te zamelen, zoals mobiele telefoons, spelcomputers en mp3-spelers. De inzamelcampagne moet jongeren een zetje in de goede richting geven wat betreft het recyclen, of 'remixen', van oude ICT-apparaten.

De school die de meeste kilo's inzamelt, wint een optreden van de ambassadeurs van de inzamelingscampagne Gers Pardoel, Kempi, Winne, Jiggy Djé en Gerrit (Realiteittijd) voor het schoolfeest. Ook zijn er diverse andere prijzen te winnen.