Redactie - 01 december 2011

ICT-kosten van ziekenhuizen blijven stijgen


De ICT-kosten van ziekenhuizen blijven stijgen. Zo zijn de ICT-kosten per ICT-werkplek met ruim 10% gestegen, en de ICT-kosten per medewerker met ruim 20%. Deze stijging komt door de verdergaande digitalisering van de zorgprocessen. Dit blijkt uit de ICT Benchmark Ziekenhuizen 2011 van M&I/Partners.

Verdergaande digitalisering
De verdergaande digitalisering is vooral zichtbaar in de zorgprocessen bij de ziekenhuizen. Zo is bijvoorbeeld een stijging van het aantal ICT-werkplekken per medewerker (gemeten in fte) zichtbaar. Ten opzichte van voorgaande jaren is dit aantal gestegen met ruim 10%. In vergelijking met 2007 bedraagt de stijging zelfs meer dan 30%.

Stijging softwarekosten zorgprocessen zet door
De benchmarkresultaten laten, net als in 2010, een stijging van de softwarekosten voor de primaire en ondersteunende zorgprocessen zien. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verdere implementatie van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD), maar ook om PACS/PACS-2 invoering en de introductie van het Elektronisch Verpleeg Dossier (EVD). Ook neemt het aantal koppelingen voor gegevensuitwisseling toe en wordt medische technologie steeds meer onderdeel van de ICT-omgeving. Dit betekent hogere softwarekosten, waarbij M&I/Partners voordelen op het gebied van kwaliteit en efficiency verwacht.

ICT-kosten en omzet houden gelijke tred
Hoewel de ICT-kosten van ziekenhuizen zijn gestegen, zijn de ICT-kosten als percentage van de omzet nagenoeg gelijk gebleven met voorgaande jaren. Dit komt doordat de gemiddelde omzet de afgelopen jaren ook is gestegen.

Grip krijgen en houden op ICT-kosten
In deze tijd van bezuinigingen is het van belang dat ziekenhuizen grip hebben op de ICT-kosten. Ondanks de druk op kosten verwachten wij investeringen in de (noodzakelijke) toepassing van ICT. Daarnaast zien we dat ziekenhuizen nadrukkelijk zoeken naar mogelijkheden om ‘de kosten in de hand te houden’. Het standaardiseren van het applicatielandschap kan hierbij helpen, maar ook het openbreken van contracten en gezamenlijk inkopen kunnen ervoor zorgen dat de ICT-kosten niet onnodig stijgen. Daarnaast zien ziekenhuizen het intern doorbelasten als een middel om de interne bewustwording te vergroten en het (onnodig) ‘overvragen’ van ICT-middelen tegen te gaan.

bron: M&I/Partners
 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024