Redactie - 16 november 2011

Server virtualisatie landschap verandert snel


Server virtualisatie is hot! Reeds 15% van alle bedrijven van heel klein tot zeer groot in Nederland maakt gebruik van deze techniek. Vanaf 50 werknemers maakt zelfs meer dan de helft gebruik van gevirtualiseerde servers. VMware dat door menigeen vereenzelvigd wordt met virtualisatie oplossingen mag in de Nederlandse zakelijke markt inmiddels rekenen op concurrentie van Microsoft dat met name vanuit het midden- & kleinbedrijf sterk aanwezig is op gebied van server virtualisatie.

Heliview ondervroeg 1.828 bedrijven en instellingen ondermeer over hun IT infrastructuur. Virtualisatie van servers kwam daarbij ook aan de orde. En bleek met name bij de wat grotere bedrijfsvestigingen en organisatie-onderdelen al behoorlijk populair te zijn.

Er zijn grote verschillen te noteren tussen de verschillende sectoren in het Nederlandse bedrijfsleven. Maakt de overheid vaak gebruik van het virtualiseren van servers, dan loopt bijvoorbeeld de transportsector daar weer behoorlijk in achter. Al met al is de marktpenetratie dus circa 15% van alle vestigingen. En met name vanaf 50 werknemers vestigingsomvang is het gebruik al zeer frequent te noemen. In de top van de Nederlandse zakelijke markt gebruikt nagenoeg elk bedrijf of instelling virtualisatie om haar servercapaciteit te optimaliseren.

Marktpenetratie: Marktpartijenvertonen weinig marktoverlap
De concurrentie tussen Vmware, Microsoft en Citrix (de top 3 vendors) wordt duidelijk uit de hierna volgende overzichten. VMware heeft in de markt van middelgrote en grote bedrijven een sterke positie. Vanaf 20 werknemers heeft vrijwel tweederde van de ondervraagden wel een VMware oplossing op gebied van server virtualisatie in huis. Echter in het MKB slaat de balans om in het voordeel van Microsoft.

De top 3 vendoren, Vmware, Micrsoft en Citrix hebben weliswaar overlap, maar deze is toch relatief beperkt te noemen. Het onderzoek heeft als resultaat vooral de primaire virtualisatie platforms opgeleverd en dus is minder duidelijk wat nu de oplossingen zijn die naast de primaire platforms worden gebruikt.

Installed base aandeel: Vmware, Microsoft en Citrix domineren
Wanneer gekeken wordt naar het aantal gemeten oplossingen van de verschillende spelers op de markt voor virtualisatie van servers, ontstaat nog een veel duidelijker beeld dat het Microsoft,en in tweede instantie Citrix, is die VMware van behoorlijk wat concurrentie voorziet.

Bij de kleinere bedrijfsgroottes is Microsoft de marktleider in server virtualisatie. Bij midden- en vooral grootbedrijf is VMware de marktleider. Opvallend is ook de positie van Citrix dat, naast Microsoft, door VMware ook als zeer serieuze concurrent in Nederland gezien mag worden. Met name dan onder middelgrote vestigingen (middenmarkt).

De prognose voor de markt is dat het virtualiseren van servers snel zal toenemen in de segmenten waar de mate van gebruik nu nog bescheiden is. Dus dat betekent dat er grotere groei in het midden en MKB deel van de Nederlandse markt mag worden verwacht. Met de goede uitgangspositie die Microsoft daar heeft, kan dus al voorspeld worden dat de concurrentie voor VMware alleen maar heviger zal gaan worden in de komende jaren.

bron: Heliview
 

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Nutanix BW start 6 mei - 20 mei
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei