Redactie - 12 november 2011

Ericsson verwacht vertienvoudiging mobiel dataverkeer in 2016


Ericsson verwacht dat het mobiele dataverkeer tussen 2011 en 2016 elk jaar met zestig procent zal toenemen waardoor het zal vertienvoudigen. De toename van het downloaden en versturen van video op mobiele apparaten is de belangrijkste oorzaak van deze groei. Ericsson's nieuwste 'Traffic and Market Data report' is gebaseerd op metingen die Ericsson gedurende een aantal jaren in diverse live netwerken wereldwijd deed.

Volgens het rapport steeg het aantal mobiele breedbandabonnementen in één jaar met zestig procent en zal naar verwachting groeien van 900 miljoen abonnementen in 2011, naar bijna 5 miljard in 2016.

Overige hoogtepunten in het rapport:

  • In 2016 leeft meer dan dertig procent van de wereldbevolking in grootstedelijke en stedelijke gebieden met een dichtheid van meer dan duizend mensen per vierkante kilometer. Deze gebieden vertegenwoordigen minder dan één procent van het totale landoppervlak van de aarde, maar genereren ongeveer zestig procent van het totale mobiele dataverkeer.
  • Mobiel breedband, het gebruik van steeds meer smartphones en de adoptie van apps blijft dataverbruik stimuleren. Daarbij neemt de smartphone-adoptie in alle delen van de wereld toe. Ericsson verwacht dat het verkeer dat gegenereerd wordt door smartphones in 2016 is vertwaalfvoudigd tot ongeveer hetzelfde niveau als dat van het verkeer via andere mobiele apparaten.
  • Ericsson is in staat mobiele spraak- en datavolumes eenvoudig te meten door zijn aanwezigheid in meer dan 180 landen, waar het meer dan duizend netwerken ondersteunt. Het resultaat is een representatieve basis voor de berekening van het wereldwijde mobiele verkeer in 2G-, 3G- en 4G-netwerken.