HR verwacht in 2012 krapte op arbeidsmarkt
27-10-2011
Deel dit artikel:

HR verwacht in 2012 krapte op arbeidsmarkt


Bijna de helft van de HR-professionals verwacht dat het volgend jaar moeilijk zal zijn om de juiste mensen te vinden voor de organisatie. Nu is dat nog 35 procent. Dat blijkt uit HR Trends 2011-2012, een onderzoek van ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij.

In 2008 (voor de crisis) gaf nog 74 procent van de ondervraagden aan moeite te hebben met het werven van nieuwe medewerkers. Dit aantal daalde tot ruim een kwart (26 procent) in 2010. Nu gaat het cijfer weer omhoog. In 2011 heeft ruim een op de drie ondervraagden problemen met het vinden van de juiste mensen voor de organisatie. Voor komend jaar verwacht 43 procent van de HR-professionals problemen.

Volgens Léon Vergnes, algemeen directeur van ADP Nederland, is er een duidelijke omslag te zien: ‘Bovendien lijkt het aantal weer langzaam het niveau van 2008 te bereiken, ondanks de berichten over oplopende werkloosheid en een dalend aantal vacatures als gevolg van
de economische terugslag.’

ICT

Toch zijn niet alle functiegroepen even moeilijk vervulbaar. Vooral de technische functies zijn lastiger in te vullen. Techniek & Onderhoud voert dit jaar de lijst aan, op de voet gevolgd door ICT, waar de problemen steeds heftiger worden. Volgens Van der Spek valt het op dat organisaties meer problemen hebben met de invulling van bèta-gerelateerde functies dan met het vinden van bijvoorbeeld geschikte HR-professionals en juristen.

Het onderzoek laat ook verschillen per branche zien. Zo blijken marketing- en communicatiefuncties in de commerciële gezondheidszorg lastiger te vervullen, dan dezelfde functies binnen de gezondheidszorg (respectievelijk 33 procent versus 3 procent). Ook tussen profit en non-profit organisaties zijn er significante verschillen. Zo ervaren profitorganisaties meer problemen bij het vinden van personeel in de Techniek & Onderhoud dan non-profitorganisaties (respectievelijk 34 procent tegenover 13 procent).

Talent behouden

Niet alleen het talent binnenhalen geeft problemen, ook het behouden ervan. Ruim een kwart heeft op dit moment moeite om bestaande werknemers binnen de organisatie te houden. Dat is drie keer zoveel als in 2010 (9 procent).

Ondanks deze verslechtering schat de HR-professional niet in dat de trend zich doorzet. Hans van der Spek: ‘Door een tekort aan gekwalificeerd personeel gold lange tijd: “Als je werk niet bevalt, dan zoek je een andere baan”. Maar in economische mindere tijden lijkt het verstandiger voor werknemers om op zeker te spelen. Werknemers blijven liever zitten waar ze zitten en zoeken daardoor minder actief naar een nieuwe baan. Dit heeft echter wel een verlammend effect op de arbeidsmarkt.’
 

Terug naar nieuws overzicht