Redactie - 14 oktober 2011

Desktopvirtualisatie bereikt omslagpunt


Organisaties gaan grote stappen maken met de implementatie van desktop- en applicatievirtualisatie. Hun belangrijkste drijfveren hiervoor zijn kostenbesparingen, beveiliging, management en het eenvoudiger maken van een Windows 7-migratie.

Dit is een van de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek naar desktopvirtualisatie, dat Forrester Consulting uitvoerde in opdracht van Dimension Data. Meer dan de helft van de 546 onderzochte organisaties vindt desktop- en applicatievirtualisatie essentieel of vindt het een belangrijk initiatief voor de komende twaalf tot achttien maanden. Het rapport voorspelt een groei in desktopvirtualisatie van 27 procent nu naar 46 procent. Dit betekent dat het aantal virtuele desktops in organisaties in de komende anderhalf jaar groeit van honderden naar tienduizenden.

Organisaties zien in dat ze hun desktopinfrastructuur snel moeten veranderen. In het bedrijfsleven ontstaat langzaam het perfecte klimaat voor het moderniseren van de desktopinfrastructuur. Veel bedrijven willen upgraden naar Windows 7 en desktop- en applicatievirtualisatie zijn volwassen geworden. Daarnaast zien IT-afdelingen zich genoodzaakt om een Bring Your Own Device-beleid te ontwikkelen. Terwijl slechts dertien procent van de respondenten aangeeft een bedrijfsbrede uitrol van Windows 7 voltooid te hebben, geeft veertig procent van de ondervraagde organisaties hoge prioriteit aan het investeren in, of het implementeren van desktop- en applicatievirtualisatie. Twaalf procent vindt zelfs dat het een prioriteit is voor de komende twaalf tot achttien maanden.

“Organisaties die desktopvirtualisatie beschouwen als een wondermiddel tegen desktopproblemen, adviseer ik om allereerst hun business, applicatie-ecosysteem en capaciteitsvraag in kaart te brengen. Dan pas kunnen ze een planning voor desktopvirtualisatie maken”, zegt Ettienne Reinecke, CTO van Dimension Data. “Normaal start een organisatie een virtualisatiepilot voor een kleine groep eindgebruikers om het project vervolgens op te schalen. Het levert meestal een combinatie op van traditionele en virtuele desktops. Dit zijn vaak de meest succesvolle implementaties. Dat desktopvirtualisatie zich direct vertaalt in kostenbesparingen, is een wijdverbreid misverstand. Niet onbegrijpelijk, want zestig procent van de deelnemers aan het onderzoek noemt kostenbesparing als een van de belangrijkste redenen voor desktopvirtualisatie. Echter, desktopvirtualisatie vereist aanzienlijke investeringen in netwerk, servers, opslag en softwarelicenties. Alleen dan kan een organisatie er zeker van zijn dat de oplossing aansluit bij de behoeften van het bedrijf en de eindgebruikers.“