Redactie - 10 oktober 2011

HR-professionals: vrees voor krapte arbeidsmarkt


Voor het eerst sinds de economische terugslag ondervinden HR-professionals meer problemen met werving & selectie van nieuwe mensen. De komende tijd zal dat niet anders zijn, verwachten ze zelf.

Dit blijkt uit HR Trends 2011-2012, een onafhankelijk, representatief onderzoek van salaris- en HR-dienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij, dat jaarlijks wordt uitgevoerd onder 972 Nederlandse HR-professionals.

Werven nieuwe medewerkers

In 2008 gaf nog 74% van de ondervraagden aan moeite te hebben met het werven van nieuwe medewerkers. Dit aantal daalde tot ruim een kwart (26%) in 2010. Nu gaat het cijfer weer omhoog. Uit het onderzoek blijkt dat in 2011 ruim een op de drie ondervraagden (35%) kampt met het vinden van de juiste mensen voor de organisatie. Voor komend jaar verwacht 43% van de HR-professionals problemen. Léon Vergnes, algemeen directeur van ADP Nederland: “Er is duidelijk sprake van een omslag. Bovendien lijkt het aantal weer langzaam het niveau van 2008 te bereiken, ondanks de berichten over oplopende werkloosheid en een dalend aantal vacatures als gevolg van de economische terugslag.”

Uitdaging
Naast de instroom van nieuwe medewerkers wordt ook het behoud van werknemers een grotere uitdaging voor organisaties. Ruim een kwart (28%) heeft op dit moment moeite om bestaande werknemers binnen de organisatie te houden. Dat is drie keer zoveel als in 2010 (9%). Ondanks deze verslechtering schat de HR-professional niet in dat de trend zich doorzet. Twee op de tien respondenten geeft aan de aankomende twaalf maanden problemen te verwachten met het behouden van werknemers, nagenoeg hetzelfde niveau als in 2010 (21%). Dit was toen echter wel een te optimistische inschatting van de werkelijkheid dit jaar.

Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot: “Door een tekort aan gekwalificeerd personeel gold lange tijd: ‘Als je werk niet bevalt, dan zoek je een andere baan’. Maar in economische mindere tijden lijkt het verstandiger voor werknemers om op zeker te spelen. Werknemers blijven liever zitten waar ze zitten en zoeken daardoor minder actief naar een nieuwe baan. Dit heeft echter wel een verlammend effect op de arbeidsmarkt.”

ICT
In het onderzoek is de HR-professional ook gevraagd in welke functiegroepen vacatures moeilijk vervulbaar zijn. Net zoals in 2010 zijn met name de technische functies lastiger in te vullen. Techniek & Onderhoud voert dit jaar de lijst aan (29%), op de voet gevolgd door ICT, waar de problemen steeds heftiger worden. Het aantal HR-professionals dat problemen verwacht bij de invulling van ICT-functies is sinds 2009 ruim verdubbeld van 11% naar 28%.

“Hoewel organisaties bij bijna alle functiegroepen meer problemen ondervinden dan afgelopen jaren, kenmerkt de krapte op de arbeidsmarkt zich door de mismatch tussen vraag en aanbod,” aldus Van der Spek. “Het valt bijvoorbeeld op dat organisaties meer problemen hebben met de invulling van bèta-gerelateerde functies dan met het vinden van bijvoorbeeld geschikte HR-professionals en juristen.”

Verschil branches

Dat bepaalde functiegroepen meer problemen hebben bij het werven van nieuwe medewerkers, betekent niet direct dat dit voor alle branches geldt. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat HR-professionals in de commerciële gezondheidszorg meer problemen ondervinden bij het vervullen van marketing- en communicatiefuncties dan binnen de gezondheidszorg (respectievelijk 33% versus 3%).

Ook tussen profit en non-profit organisaties zijn er significante verschillen. Zo ervaren profitorganisaties meer problemen bij het vinden van personeel in de Techniek & Onderhoud dan non-profitorganisaties (respectievelijk 34% tegenover 13%).