Redactie - 05 oktober 2011

Wereldwijd gebruik Business Analytics groeit


Onderzoek van Bloomberg/BusinessWeek onder 930 respondenten op directieniveau wijst uit dat de inzet van business analytics door organisaties is toegenomen. Dit onderzoek is wereldwijd uitgevoerd samen met SAS, specialist op het gebied van Business Analytics.

58 Procent van de respondenten wereldwijd geeft aan dat in de laatste 12 maanden meer gebruik is gemaakt van business analytics voor besluitvorming. In Nederland is dit zelfs al 65 procent. Opvallend is dat wereldwijd 59 procent van de organisaties inzichten uit business analytics gebruiken voor het vaststellen van hun strategie en planning. In Nederland is dit percentage met 26 procent beduidend lager. Hier wordt het meer voor specifieke processen zoals supply chain en financiële rapportage gebruikt. Wereldwijd is er een tendens om business analytics bedrijfsbreed toe te passen, terwijl het in Nederland meer per business unit of bedrijfsproces wordt ingezet.

Tegelijkertijd laat het onderzoek zien dat het aantrekken van analytisch talent een uitdaging vormt. Slechts 14 procent van de Nederlandse respondenten zegt genoeg analytische vaardigheden in huis te hebben. Dit legt meer druk op het aantrekken en opleiden van analytische talenten, maar ook op de gebruiksvriendelijkheid van software die voor meer gebruikers eenvoudig bruikbaar is. Wereldwijd staat er druk op het ontwikkelen en aantrekken van talent, maar in Nederland is deze druk nog groter.

Organisaties zoeken continu manieren om zich te verbeteren. Om beter met klantwensen om te gaan, voor betere financiële sturing, betere afstemming van vraag en aanbod, en het beter omgaan met risico's. Met als doelstelling om te groeien, meer rendement te behalen en/of het realiseren van hogere klanttevredenheid. Dit vraagt wel om een goed inzicht in waarin en hoe te verbeteren. En dit inzicht moet vaak uit veel verschillende informatiebronnen komen.