Redactie - 30 september 2011

'Verdubbeling breedbandsnelheid verbetert economie'


Een verdubbeling van de breedbandsnelheid zorgt voor een stijging van 0,3 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP). Dit blijkt uit een onderzoek dat Ericsson gezamenlijk deed met Arthur D. Little en de Chalmers University of Technology in 33 OESO-landen. Een groei van 0,3 procent van het BBP in de OESO-regio is gelijk aan 126 miljard dollar. Dit komt overeen met meer dan éénzevende van de gemiddelde jaarlijkse OESO-groei in het laatste decennium.

Zowel de beschikbaarheid van breedband als de snelheid ervan verschillen sterk per land. Vorig jaar kwamen Ericsson en Arthur D. Little tot de conclusie dat het BBP stijgt met één procent bij elke tien procent toename van de breedbandpenetratie.

Deze groei komt voort uit een combinatie van directe en indirecte effecten van sneller internet. Deze effecten stimuleren de economie op zowel korte- als middellange termijn stimulans. Andere factoren, die de groei van het BBP beïnvloeden, zijn de ontwikkeling van nieuwe diensten en bedrijven. Zij vertegenwoordigen maarliefst éénderde van de genoemde groei van het BBP.

Tijdens een keynote speech op het Broadband World Forum 2011 in Parijs zei Johan Wibergh, hoofd van Business Unit Networks, Ericsson: "We verwachten dat de huidige schatting van ongeveer 1 miljard mensen met breedbandtoegang zal toenemen tot ongeveer 5 miljard in 2016. De meeste van hen zullen tegen die tijd mobiel breedband hebben."

"Breedband stimuleert de economische groei door het creëren van meer efficiency voor de samenleving, bedrijven en consumenten", zegt Wibergh. "Het biedt mogelijkheden voor meer geavanceerde online diensten, slimmere nutsdiensten, telewerken en telepresence. In de gezondheidszorg verwachten we bijvoorbeeld dat mobiele toepassingen worden gebruikt door 500 miljoen mensen."