Redactie - 12 september 2011

'Gegevens MKB onbeschermd door overgang naar servervirtualisatie'


Symantec heeft de resultaten bekendgemaakt van zijn 2011 Small Business Virtualization Poll. Zowel het gebruik van virtualisatie binnen het MKB als de impact van dat gebruik op de organisatie werd onderzocht. Uit de resultaten van de enquête blijkt dat MKB-bedrijven veel interesse hebben in virtualisatie, maar dat zij nog moeten leren hoe ze het kunnen inzetten in hun organisatie. Door de implementatie van servervirtualisatie brengen bedrijven hun gegevens in gevaar. Uit de enquête blijkt dat de meeste kleine en middelgrote bedrijven geen basisstappen ondernemen om hun virtuele omgeving te beveiligen en te beschermen. Het onderzoek is gebaseerd op 658 respondenten in 28 landen wereldwijd.
 
"In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is het MKB aan het afwegen hoe ze als organisatie kunnen profiteren van virtualisatie. We bevinden ons nog in een beginstadium, maar met virtualisatie kunnen bedrijven hun kosten verlagen en tegemoetkomen aan de toenemende vraag naar grotere productiviteit en efficiëntie”, zegt Erik van Veen, Senior Manager Technical Sales Organisation bij Symantec Nederland. "Hoe dan ook, of het MKB nou bereid is om de overgang naar gevirtualiseerde technologieën te maken of niet, het is essentieel dat bedrijven altijd hun gegevens beveiligen en beschermen, ongeacht wat voor soort omgeving ze hebben.”
 
Highlights van de enquête

  • Financiële voordelen stimuleren de keuze voor virtualisatie. Zeventig procent van de respondenten zegt dat hun organisatie virtualisatie overweegt. Het is niet verrassend dat financiële voordelen van virtualisatie de belangrijkste reden is om ervoor te kiezen. Lagere investeringskosten wordt genoemd door 70 procent, terwijl 68 procent zei dat lagere operationele kosten hun zou doen besluiten om virtualisatie in te zetten. Andere voordelen zijn de mogelijkheid om minder servers te gebruiken voor hetzelfde aantal applicaties (67 procent) en een verbeterde schaalbaarheid van de server (65 procent).
  • Beperkte IT-vaardigheden belemmeren sommige MKB-ondernemingen. Ondanks hun interesse vinden deze bedrijven het moeilijk om over te gaan op uitvoering. Slechts 10 procent van de respondenten heeft server-virtualisatie ingezet en ze beginnen daarbij met eenvoudigere, minder cruciale toepassingsgebieden. De grootste uitdagingen zijn de uitvoering (60 procent), back-up (56 procent) en veiligheid- en patch-beheer (56 procent). Bijna een derde van het MKB die nu nog niet van plan is om op virtualisatie over te gaan, noemt gebrek aan ervaring als een factor.
  • Basisbeveiliging van gegevens op virtuele servers ontbreekt. Als middelgrote en kleine bedrijven zich verplaatsen naar virtuele omgevingen, beschermen en beveiligen ze hun gegevens niet. Slechts 15 procent maakt altijd een back-up van hun gevirtualiseerde servers en 23 procent maakt zelden of helemaal geen back-up. De beveiliging van hun gegevens is al niet veel beter - slechts 40 procent is volledig beveiligd. De respondenten zeggen dat begroting en personeelszaken hen ervan weerhouden om deze essentiële acties te ondernemen. Zelfs degenen die aangaven dat ze enigszins of volledig beveiligd zijn, zijn in werkelijkheid minder beveiligd dan ze denken. Maar liefst 78 procent heeft geen antivirus op hun virtuele servers, 48 procent beschikt niet over een firewall en 74 procent ziet af van endpoint-beveiliging.
Aanbevelingen
Gelukkig zijn er enkele eenvoudige dingen die het MKB kan doen om ervoor te zorgen dat ze hun gegevens en systemen goed beschermt:
  • Definieer een virtualisatiestrategie: werk samen met een IT-consultant om een strategie te ontwikkelen. Ontwikkel proactief richtlijnen en beoordeel de gegevens die bescherming en beveiliging nodig hebben. Bepaal of het verplaatsen naar deze cloud services bij de organisatie past. Als er eenmaal een strategie is, ontwikkel dan een plan en hou je eraan.
  • Beveilig je virtuele omgevingen: bedenk welke security-oplossingen nodig zijn om je virtuele omgeving te beveiligen, inclusief een firewall, antivirus en endpoint-beveiliging. Zorg ervoor dat de beveiliging dient als een extra beschermingslaag.
  • Bescherm je gegevens: vereenvoudig het maken van een back-up. Implementeer een oplossing die zowel fysieke als virtuele omgevingen beschermt. Overweeg een data deduplicatie-oplossing om ruimte en tijd te besparen.
 
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024