Redactie - 08 september 2011

Dertig procent van de Nederlandse pc-gebruikers gebruikt meestal of altijd illegale software


Bijna de helft van alle wereldwijde pc-gebruikers – 47 procent – gebruikt meestal illegale software. In ontwikkelingslanden ligt dit percentage veel hoger. In Nederland maakt dertig procent van de pc-gebruikers meestal of altijd gebruik van illegale software, vijf procent gebruikt altijd illegale software en 25 procent maakt meestal gebruik van illegale software. Dat blijkt uit het meest omvangrijke onderzoek ooit naar het gedrag en de houding van pc-gebruikers met betrekking tot softwarepiraterij en auteursrechten.

De Business Software Alliance (BSA) maakt deze resultaten bekend op zijn officiële blog BSA TechPost. Het onderzoek is uitgevoerd door Ipsos Public Affairs. Dit bureau interviewde circa 15.000 pc-gebruikers in 32 landen. Per land vonden vierhonderd tot vijfhonderd online interviews plaats.

De studie wijst uit dat een grote meerderheid van pc-gebruikers in ontwikkelingslanden regelmatig software aanschaft via illegale kanalen of methoden. Een voorbeeld is het aanschaffen van een licentie om vervolgens de software op meerdere pc’s te installeren. Ook downloaden gebruikers programma’s van peer-to-peer netwerken, ondanks het uitspreken van steun aan de principes van het auteursrecht.

Softwarepiraterij komt het meest voor in China, gevolgd door Nigeria, Vietnam, Oekraïne, Maleisië, Thailand, Indonesië, Saoedi-Arabië, Zuid-Korea en Mexico.

De studie wijst verder uit dat een flinke meerderheid van softwarepiraten in ontwikkelingslanden geloven dat de manier waarop zij software aanschaffen legaal is. Tegelijkertijd menen zij dat piraterij algemeen gebruik is en dat de kans op vervolging klein is. Veel zakelijke beslissers overal in de wereld tonen een zelfde gedrag en houding.

“Er zijn vorig jaar honderden miljoenen dieven geweest die voor 59 miljard dollar aan software hebben gestolen. We weten nu meer over de manier waarop zij denken”, zegt Robert Holleyman, president en CEO van de BSA. “Het bewijs is duidelijk: om softwarepiraterij terug te dringen, is voorlichting nodig aan bedrijven en consumenten om te vertellen wat legaal softwaregebruik inhoudt. Ook moet de handhaving van auteursrechtwetgeving versterkt worden om een duidelijk signaal aan de markt te bieden.”