Criminelen focussen op mobiele malware

Criminelen focussen op mobiele malware

Criminelen focussen op mobiele malware

Criminelen focussen op mobiele malware

07-09-2011

Criminelen focussen op mobiele malware


Cybercriminelen leggen zich steeds meer toe op mobiele apparaten om virussen en andere malware te verspreiden. Onderzoek van het G Data SecurityLab toont aan dat het aandeel van mobiele malware in het totale spectrum van malware ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 273% is gestegen. De experts van het lab zien dat Trojaanse paarden die zowel op de pc als op mobiele apparaten hun schadelijke werk kunnen doen het malwarelandschap beginnen te domineren. De toename van deze soort malware toont aan dat de ondergrondse economie hard groeit. In het eerste halfjaar van 2011, zag G Data elke 12 seconden een nieuw, tot dan toe onbekend stuk malware verschijnen. En het lijkt er niet op dat het einde in zicht is.

“Met mobiele malware boren cybercriminelen een nieuwe, sterk groeiende markt aan,” vertelt Eddy Willems van G Data. “Op dit moment gebruiken de daders vooral backdoors, spionageprogramma’s en dure sms-services om hun slachtoffers te benadelen. Hoewel dit specifieke segment van de ondergrondse markt nog in de kinderschoenen staat, zien wij duidelijk een groot risico voor mobiele apparaten en hun gebruikers. Vooral het Android-platform, dat inmiddels de marktleidende positie heeft bereikt op de mobiele markt en steeds groter blijft groeien, is een gewild doelwit van cybercriminelen. We verwachten dan ook dat de toename van mobiele malware in de tweede helft van dit jaar zal doorzetten.”

Malware neemt nog steeds toe
G Data SecurityLabs heeft in de eerste helft van 2011 een nieuw record vastgesteld, met 1.245.403 nieuwe malwareprogramma’s. Dit vertegenwoordigt een toename van 15,7% vergeleken met het halfjaar daarvoor. De experts van het lab verwachten dat deze trend in de volgende maanden zal doorzetten. Aan het einde van het jaar, verwacht men een totaal aan nieuwe malwareprogramma’s van minimaal 2,5 miljoen.  Als dit verwachte scenario uitkomt, zal in het jaar 2011 meer nieuwe malware zijn verschenen, dan in de jaren 2006, 2007, 2008 en 2009 bij elkaar.

Mobiele malware neemt toe
Omdat smartphones en tablets met een Android-besturingssysteem steeds populairder worden, maken cybercriminelen steeds vaker misbruik van deze mobiele apparaten voor de verspreiding van malware. De onderzoekers van het G Data SecurityLab verwachten dat deze trend zich de komende periode zal voortzetten.
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security