Redactie - 07 september 2011

Voorlopig nog geen tekorten op arbeidsmarkt


De verwachte schaarste op de Nederlandse arbeidsmarkt bereikt haar hoogtepunt pas tussen 2020 en 2040. Wel krimpt de potentiële arbeidsmarktpopulatie vanaf dit jaar. Door ouderen langer te laten participeren  aan de arbeidsmarkt kan een groot deel van de schaarste tot 2030 worden opgevangen. Dit blijkt uit een studie van Deloitte.  De gemiddelde leeftijd van medewerkers zal daardoor echter wel stijgen. De grootste uitdaging voor bedrijven is juist deze ouder wordende medewerkers zo te stimuleren dat zij de organisatie niet vroegtijdig verlaten.

De gemiddelde leeftijd van medewerkers zal de komende jaren hoger worden dan we in Nederland gewend zijn. “De medewerkers zijn meer divers in leeftijd dan voorheen, en juist daar moet de organisatie op in spelen”, meent Ardie van Berkel, partner bij Deloitte Human Capital. “Er wordt nu alleen gekeken naar de toenemende schaarste , maar  eerst ligt nog de uitdaging te wachten  de ouder wordende medewerkers te managen en te behouden. Men zal bijvoorbeeld opnieuw moeten kijken naar carrièrepaden en beloningssystemen.”

De studie laat zien dat de grootste tekorten ontstaan aan hoogopgeleiden voor technische en medische functies, maar ook in het onderwijs.  Hier zal de gemiddelde leeftijd het eerst stijgen.

Uit de studie blijkt eveneens dat de schaarste op de arbeidsmarkt in alle Europese landen vanaf 2020 (verder) zal toenemen. “Dit heeft tot gevolg dat bedrijven steeds meer over de grens gaan werven. De medewerkers zullen de komende jaren dus niet alleen meer divers in leeftijd maar ook meer mobiel in het werken over de grenzen zijn. Ook hier zullen Nederlandse organisatie hun beleid op moeten aanpassen”, vervolgt Van Berkel. “Zeker gezien het feit dat in Duitsland de arbeidsmarktpopulatie al sinds 1999 aan het krimpen is.” In 2050 werken er per 65+’er twee personen, nu is die verhouding nog één op drie in Duitsland, 1 op vier in Nederland.  De potentiële beroepsbevolking van Nederland daalt tussen 2011 en 2040 van 11,1 miljoen mensen naar 10,4 miljoen.

Volgens de Deloitte studie kan een groot deel van de daling met het langer doorwerken van oudere werknemers (65+) worden opgevangen. Denk hierbij aan op latere leeftijd met pensioen gaan en het verhogen van de arbeidsparticipatie van ouderen (55+). Voorwaarde hiervoor is dat bedrijven maatregelen nemen om langer doorwerken voor oudere werknemers mogelijk te maken. Uit een wereldwijd Deloitte onderzoek blijkt, dat oudere werknemers vooral bereid zijn om langer door te blijven werken als ze vertrouwen hebben in hun leiders en deze de oudere medewerkers ook daadwerkelijk waarderen. Daarnaast is het belangrijk dat de overheid ervoor zorgt dat het voor oudere werknemers financieel aantrekkelijk is om langer door te werken.
 

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024