Redactie - 25 augustus 2011

Meerderheid Nederlanders voorstander van ‘mobiele etiquette’


We zijn als Nederlanders voorstander van gedragsregels als het gaat om het gebruik van mobiele apparaten in het openbaar. Een verbod op het gebruik van mobiele apparaten op sommige openbare plekken kan zelfs rekenen op de steun van een kwart van de Nederlanders. Dit zijn twee van de uitkomsten van een internationaal onderzoek van chipfabrikant Intel naar onze mobiele manieren. Tijdens het onderzoek ging Intel in 16 landen op zoek naar de sociale aspecten van het gebruik van mobiele apparaten (mobiele telefoons, laptops en tablets). Daarbij bracht Intel onze grootste mobiele ergernissen, gewoonten en manieren in kaart.
 
Ook Nederlanders werden ondervraagd en de uitkomsten zijn verrassend. Zo meent ruim de helft (54%) van de Nederlanders dat zij zelf goede tot uitstekende manieren vertonen als het gaat om het gebruik van mobiele apparaten. Tegelijkertijd vindt slechts 4% dat ook anderen deze goede manieren in acht nemen. Is ons mobiele zelfbeeld misschien enigszins vertekend? Voor bijvoorbeeld 79% is luid telefoneren in het openbaar de grootste mobiele ergernis, maar slechts 3% geeft toe dat zelf ook wel eens te doen. Verder vinden we het niet erg netjes als mensen hun aandacht niet bij een gesprek hebben omdat ze bezig zijn op een mobiel apparaat (23%). 47% procent laat weten wel eens een laptop, tablet of mobiele telefoon te gebruiken terwijl ze in bed liggen. Al deze vormen van gedrag zijn het gevolg van drie belangrijke ontwikkelingen: a) het toenemend aantal mobiele apparaten dat we dagelijks gebruiken - zowel privé als zakelijk, b) de alomtegenwoordige beschikbaarheid van internet, en c) de opkomst van sociale media.
 
Leeftijdsverschillen
Uit het Intel-onderzoek blijken ook grote verschillen in opvattingen tussen diverse leeftijdscategorieën. Zo hebben ouderen een veel lagere pet op van het gedrag van anderen dan de jongere generatie. 45% van de 55-plussers vindt de mobiele manieren van anderen ‘slecht’, terwijl dit bij de categorie 18-24 jaar slechts 14% is. Niet onverwacht is er onder jongeren van 18-24 absoluut niemand voor een verbod op het gebruik van mobiele apparaten in het openbaar, terwijl van de respondenten van 45 jaar en ouder maar liefst 55% wel iets voelt voor een dergelijk verbod. Dit verschil in opvatting komt ook naar voren uit de vraag of men zich wel eens ongemakkelijk voelt wanneer men zelf in het openbaar een mobiel apparaat gebruikt. 82% van de jongeren geeft aan hier juist geen enkel probleem mee te hebben, vergeleken met slechts 23% van de 55-plussers. Desalniettemin blijken de verschillende leeftijden het wel redelijk met elkaar eens dat er een vorm van mobiele etiquette zou moeten komen: 45% van de 18-24 jarigen voelt hier wel wat voor, oplopend tot 71% van de 45-54 jarigen.
 
Bij het ontbijt, onder de koffie en ’s avonds in bed
Een mobiele lifestyle is inmiddels volstrekt normaal. 45% van de Nederlanders leest al tijdens het ontbijt zijn of haar e-mail, of checkt het laatste nieuws op een mobiel apparaat. 15% doet dat zelfs nog vóór het douchen. 67% van alle ondervraagden in de deelnemende landen kijkt in ieder geval voor ze ’s morgens de deur uitgaan al of er e-mail of nieuws is. Ook hier is er weer een duidelijk verschil tussen de verschillende leeftijden. 41% van de jongeren van 18-24 checkt morgens in bed al een mobiel apparaat, vergeleken met slechts 3% van de 55-plussers. Die wachten daarmee liever tot het ontbijt (52%).

De grenzen die we stellen aan onze mobiele manieren blijken minder strikt dan we misschien zouden denken. Bijna niemand in Nederland (4%) kijkt er nog van op als je tijdens het koffiedrinken met vrienden even Facebook checkt. Maar je laptop op tafel bij het avondeten, dat kan dan weer niet (32%). De laptop-tijdens-het-eten is overigens iets waar (natuurlijk!) vooral Fransen (50%) en Italianen (49%) niet van gediend zijn. Aardig is ook dat slechts 15% van de Nederlanders er iets op tegen heeft als je voor het slapen gaan in bed nog even de laptop aanzet.
 
Wie zijn de meest actieve social media-checkers?
We denken in Nederland dat we met zijn allen heel actief zijn op het gebied van social media. Maar het zijn toch vooral de Egyptenaren (90%) en Turken (89%) die meerdere keren per dag hun status checken. Wij Nederlanders komen er met 22% dan maar bekaaid vanaf. Toch doen de meeste Nederlanders dit minstens een keer per dag (37%) of enkele keren per week (36%); slechts 5% checkt meerdere keren per uur de sociale netwerk(en).
 
Genevieve Bell, Intel Fellow en Director of Interaction en Experience Research bij Intel Labs: ”We  onderzoeken hoe mensen mobiele apparaten in hun dagelijkse leven gebruiken. We willen graag begrijpen welke rol de interactie met allerlei apparaten speelt en de inzichten worden vervolgens gebruikt bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Meestal wordt onderzocht wat mensen leuk of prettig vinden. Maar het is net zo belangrijk om te weten waar mensen zich aan ergeren of storen, omdat juist die negatieve ervaringen indrukken achterlaten die je niet snel vergeet. Dit onderzoek laat zien dat mobiele apparaten echt een vast onderdeel van ons dagelijkse leven zijn geworden. Maar we moeten wel letten op onze mobiele manieren.”