Redactie - 21 augustus 2011

Klikgedrag sociale netwerken speelt cybercriminelen in de kaart


Buiten het opnieuw in contact komen met oude en huidige bekenden en het delen van nieuwtjes en persoonlijke foto’s, is het delen van interessante websites een belangrijk onderdeel van de vele netwerksites. Cybercriminelen hebben dit natuurlijk ook ontdekt en maken volop gebruik van deze trend door links aan te bieden naar geïnfecteerde websites. Dat deze tactiek door onoplettendheid van de gebruikers succesvol kan zijn blijkt uit een onderzoek naar het klikgedrag van consumenten. 

Uit het onderzoek, uitgevoerd door G Data, onder bijna 16.000 consumenten blijkt dat bijna één op de vijf gebruikers zonder meer klikt op links die hem interessant lijken. Hierbij kijkt men niet of de link gepost is door een vriend of kennis: als een vreemde een leuke link post, wordt ook die aangeklikt. G Data berekende wat deze ontdekking betekent voor Facebook en kwam uit op ruim 130 miljoen Facebook-gebruikers die volkomen achteloos omgaan met geplaatste links. Nog eens 35% van de gebruikers klikt graag op link van vrienden. Hoewel dit verstandiger is dan klikken op alle links, zit ook hier een gevaar aan: er zijn steeds meer technische mogelijkheden voor cybercriminelen om namens een willekeurige gebruiker van Facebook een link te plaatsen, vaak zonder dat het gehele account hoeft te worden gehackt, bijvoorbeeld door middel van clickjacking. Zo’n 46% van de ondervraagden beweert nooit op links in sociale netwerksites te klikken.

“Cybercriminelen gebruiker steeds vaker sociale netwerksites om malware te verspreiden,” vertelt Eddy Willems, Security Evangelist van G Data. “Eén van de meest gebruikte praktijken is het posten van gevaarlijke links op profielsites. Een link naar een zogenaamd schandelijke video leidt rechtstreeks naar een website met gevaarlijke code. Het is moeilijk voor gebruikers om het gevaar van deze links op te merken, omdat er meestal wordt gewerkt met verkorte URL’s. Om je te wapenen tegen dergelijke aanvallen, is het verstandig om te surfen met een http-scanner, die de code van een website checkt op malware, voordat de site, en daarmee de malware, geladen wordt op je computer.”

Een andere opvallende ontdekking van het onderzoek, is dat vrouwen voorzichtiger omgaan met links op sociale netwerksites dan mannen: vrouwen klikken minder gretig op links die door onbekenden zijn gepost (16%) dan mannen (21%). Dit resultaat gaat in tegen de vaak gehoorde bewering dat vrouwen onverantwoord klikgedrag vertonen en daarmee de onverstandigere internetgebruikers zijn.