Redactie - 03 augustus 2011

Project- en portfoliomanagement bepalend in overstap naar cloud


Project- en portfoliomanagement speelt een steeds belangrijkere rol in de overstap naar cloud computing. Steeds meer organisaties zullen erop terugvallen om cloud-initiatieven succesvol te maken. Deze vraag zal in 2013 met 13 procent zijn gestegen, de grootste groei van alle cloud-gerelateerde softwarecategorieën. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van CA Technologies onder 530 bedrijven, waaronder Nederlandse organisaties.
 
Complexiteit neemt toe
Het onderzoek wijst tevens uit dat 41,5 procent van de respondenten verwacht dat het gebruik van publieke cloud-diensten de complexiteit van IT-projecten doet stijgen. Dit zou met name gebeuren omdat de komende twee jaar ongeveer 6 procent meer wordt geïnvesteerd in cloud-diensten die normaliter voorbijgaan aan de rol van IT-management.
 
Dankzij PPM-oplossingen zijn cloud-initiatieven succesvol te implementeren, wordt bedrijfsflexibiliteit en -innovativiteit gestimuleerd en behoudt IT-management het overzicht en beheer van deze cloud-diensten. Geschat wordt dat de migratie van meer dan 50 procent van de bestaande applicaties een ingrijpende handeling is waarbij PPM een belangrijke, vereenvoudigende rol kan spelen.
 
CIO moet overzicht bewaren
"CIO's moeten zicht en controle houden om te voorkomen dat de overstap naar cloud computing niet heel duur uitpakt", waarschuwt Helge Scheil, senior vice president, CA Technologies. "Het onderzoeksrapport geeft aan dat PPM-oplossingen gezien worden als belangrijk hulpmiddel in het combineren van investeringen in publieke cloud-diensten, applicatiemigratie en governance. Dankzij PPM zijn bedrijven in staat stapsgewijs de innovatiecyclus te verbeteren en te bepalen wat nodig is om een juiste beslissing te nemen en investeringen in cloud computing snel terug te verdienen."
 
Gebruik cloud-diensten groeit snel
Uit het onderzoek blijkt tevens dat het gebruik van cloud-gebaseerde diensten snel stijgt. In 2013 zal ongeveer 19 procent van het totale IT-budget worden geïnvesteerd in publieke clouds. Belangrijkste reden hiertoe is kostenbesparing door applicaties naar de cloud te verplaatsen. Europa lijkt in 2013 een iets groter deel van het budget (17,9 procent) te besteden dan Noord-Amerika (17 procent). Bedrijven die nu nog geen PPM-oplossingen gebruiken, geven aan wel de toegevoegde waarde in te zien ten aanzien van het besluitvormingsproces voor cloud-adoptie en anticiperen een toekomstige aanschaf van PPM-toepassingen.
 

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024