Internetmythes brengen Nederlanders in de problemen
03-08-2011
Deel dit artikel:

Internetmythes brengen Nederlanders in de problemen


Uit onderzoek van security-specialist G Data blijkt dat de kennis van Nederlanders over internetbeveiliging is doorspekt met misvattingen en denkfouten, die pc-gebruikers bloot stellen aan een hele reeks online bedreigingen. Het G Data Beveiligingsonderzoek 2011 getiteld "Hoe schatten gebruikers gevaren op internet in?", werd uitgevoerd onder bijna 16.000 pc-gebruikers uit 11 landen, waaronder meer dan 700 respondenten uit Nederland.

"Hoe schatten gebruikers gevaren op internet in?"

Uit het internationale rapport blijkt dat de kennis van Nederlanders over internetgevaren behoorlijk achter loopt bij de realiteit van de huidige situatie. Op de vraag of e-mail de voornaamste verspreider is van malware, antwoordt 59% bevestigend. Hoewel dit in de jaren negentig van de vorige eeuw en de eerste helft van het vorige decennium klopte, is de situatie inmiddels anders: verspreiding van malware vindt hoofdzakelijk op internet zelf plaats, via geïnfecteerde websites. Internetters worden naar deze sites gelokt via aantrekkelijke berichtjes op sociale netwerksites, via de resultaten van een zoekmachine of via banners op andere websites. E-mail speelt dus, anders dan de meeste Nederlanders denken, slechts een marginale rol in de verspreiding van malware.

Ook als het gaat om de effecten van malware op computers, zijn de verwachtingen van consumenten achterhaald. Bijna alle Nederlanders (87%) geloven dat er iets merkbaars met de pc zal gebeuren als deze besmet is met malware. Zo verwachten zij dat de computer traag zal worden, zal crashen of vreemde pop-ups zal vertonen. Ook dit is ooit het geval geweest. Inmiddels is het besmetten van pc’s echter geen sport meer voor technisch aangelegde pubers, maar broodwinning voor criminelen. Hoe langer een pc besmet kan blijven, des te meer informatie er van de pc kan worden gehaald en des te langer de gekaapte computer kan worden ingezet voor het versturen van spam en het aanvallen van websites.  Het verliezen van de controle over een geïnfecteerde pc –omdat de rechtmatige eigenaar de infectie opmerkt en verwijdert- kost de cybercrimineel een deel van zijn inkomen. Kosten noch moeite worden gespaard om malware zo onopvallend mogelijk te maken. Tegenwoordig is het dan ook uitzonderlijk als malware een merkbaar effect heeft op een pc. 

Top 5 meest geloofde internetmythes

  1. Wanneer mijn pc besmet is met malware, zal ik dat op de één of andere manier merken (87%)
  2. Gratis anti-virussoftware biedt exact dezelfde elementen van beveiliging als een betaalde security suite (84%)
  3. De meeste malware wordt verspreid via e-mail (59%)
  4. Uitsluitend het bezoeken van een website kan nooit genoeg zijn om een malware-infectie op te lopen (51%)
  5. De meeste malware wordt verspreid via torrent sites en peer2peer-netwerken (44%)
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Security
Security