Trage computer roept agressie op
01-08-2011
Deel dit artikel:

Trage computer roept agressie op


De computer stelt het geduld van mensen flink op de proef, want een derde van de Nederlandse computergebruikers vertoont weleens agressief gedrag richting zijn of haar computer. Bij ruim de helft ontstaat deze agressie door traagheid van de computer (64 procent). Ook de opstarttijd (38 procent), systeemcrashes (32 procent) en advertenties (twintig procent) zijn voor Nederlanders een belangrijke reden voor agressief gedrag bij computergebruik. Dit blijkt uit een onderzoek van SPAMfighter, dat is uitgevoerd onder ruim zevenduizend Nederlandse computergebruikers.

De belangrijkste reden voor agressief gedrag is een computer die te traag werkt. Dit heeft vaak een aanwijsbare oorzaak. Tijdens het gebruik van de computer kunnen zich ongemerkt tijdelijke en vaak ongewenste bestanden op de harde schijf nestelen. Dit is zelfs al mogelijk bij een kort bezoek aan een webpagina of tijdens het downloaden van een onschuldig programma. Deze bestanden stapelen zich na verloop van tijd op en nemen zo een steeds groter deel van de schijfruimte in beslag. Dit heeft als gevolg dat de processen in een computer vertragen.

“Een steeds langzamer wordende computer is eenvoudig te voorkomen”, zegt Martin Thorborg, medeontwikkelaar van SPAMfighter en SLOW-PCfighter. “Agressief gedrag is dan ook nergens voor nodig. Er is tegenwoordig een ruime keuze aan producten die ongebruikte bestanden opruimen. Een schone en opgeruimde computer voorkomt al een hoop snelheidsproblemen.”

Vijf tips van SPAMfighter om de computer sneller te maken.

  • Verwijder software die u niet of nooit gebruikt. Dit geldt ook voor verlopen demo- of trialversies van software.
  • Defragmenteer de harde schijf regelmatig.
  • Maak gebruik van een pakket dat de computer regelmatig opschoont.
  • Zorg ervoor dat alleen programma’s automatisch opstarten, die u ook daadwerkelijk regelmatig gebruikt.
  • Ruim nu en dan uw harde schijf op: verwijder overbodige bestanden, maak tijdelijke mappen leeg en verwijder bestanden in de prullenbak.
 

Terug naar nieuws overzicht