Marktrapportage Elektronische Communicatie 2011: Voorzichtige uitrol van IPv6

Marktrapportage Elektronische Communicatie 2011: Voorzichtige uitrol van IPv6

Marktrapportage Elektronische Communicatie 2011: Voorzichtige uitrol van IPv6

Marktrapportage Elektronische Communicatie 2011: Voorzichtige uitrol van IPv6

21-07-2011

Marktrapportage Elektronische Communicatie 2011: Voorzichtige uitrol van IPv6


TNO stelt twee keer per jaar een rapportage op met daarin de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van elektronische communicatie - de Marktrapportage Elektronische Communicatie.

Deze rapportages geven een periodiek overzicht van ontwikkelingen op de telecommunicatiemarkt: penetratie van verschillende infrastructuren, concurrentie, marktaandelen, en tariefontwikkeling voor (mobiele)telefonie, (breedband) internettoegang en (digitale) tv voor Nederland.

Telefonie: Gebruik van mobiele telefonie voor niet-spraakverkeer blijft groeien
De marktrapportage beschrijft een aantal opvallende ontwikkelingen op het gebied van mobiele telefonie. Zo is bijvoorbeeld het aantal mobiele telefonieaansluitingen (19,8 miljoen) in Nederland in 2010 hoger dan het aantal inwoners. Het gebruik van mobiele telefonie blijft groeien. Zowel het aantal SMS-berichten als het aantal belminuten als de omvang van het dataverbruik zijn in 2010 gestegen.

Dataverkeer krijgt een steeds groter aandeel in de omzet uit mobiele telefoniediensten. Ten opzichte van 2009 steeg de omzet uit datadiensten met liefst 34,7%.

Internet: Veel breedbandaansluitingen en een voorzichtige uitrol van IPv6

Breedband internet via DSL (telefoonlijn) en kabel zijn de meest gebruikte vormen van internettoegang in Nederland. In 2010 steeg het totaal aantal breedband internetaansluitingen met 3,3% naar ruim 6,3 miljoen. Daarmee steeg het aantal breedbandaansluitingen per 100 inwoners van 36 naar 38. In internationaal perspectief neemt Nederland hiermee een toppositie in (alleen Denemarken scoort hoger).

Nederland loopt internationaal gezien voorop in het aantal kabelaansluitingen. Het aantal glasvezelaansluitingen in 2010 groeide ten opzichte van 2009: een stijging van 37,1%. In absolute aantallen blijft glasvezel echter ver achter bij kabel en DSL.

Een belangrijke internationale ontwikkeling is de uitrol van het nieuwe internetprotocol, IPv6, de opvolger van IPv4. Hiermee wordt dreigende beperking van het aantal adressen voorkomen, internetadressen volgens IPV4 protocol raken op. Opvallend is dat Nederland voorop loopt in de voorbereidingen op de uitrol van IPv6, maar gemiddeld presteert als het gaat om de daadwerkelijke uitrol.

Het volume van het internetverkeer is sterk gestegen. Amsterdam is het grootste publieke internetknooppunt van Europa waar circa 24% van het Europese internetverkeer wordt afgehandeld. Het volume van het internetverkeer via Amsterdam is in december 2010 40% hoger dan in december 2009. Wat betreft de kwaliteit van de verbindingen (zowel de download- als de uploadsnelheden) heeft Nederland een bovengemiddelde positie.

Multiplay: Telecombedrijven bieden gebundelde diensten
Steeds meer telecombedrijven bieden diensten gebundeld aan via één distributiemethode (multiplay). De meest afgenomen bundel van één aanbieder is die van een vaste telefoonaansluiting, televisie en een breedbandaansluiting (2,3 miljoen abonnees), gevolgd door een bundel van een breedbandaansluiting en vaste telefonie (1,3 miljoen abonnees).

Dowload rapportage
De Marktrapportage Electronische Communicatie is via de website van TNO te downloaden.
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Telecom