Social media en opkomst mobiele devices zorgen voor nieuwe IT-banen

Social media en opkomst mobiele devices zorgen voor nieuwe IT-banen

Social media en opkomst mobiele devices zorgen voor nieuwe IT-banen

Social media en opkomst mobiele devices zorgen voor nieuwe IT-banen

20-07-2011

Social media en opkomst mobiele devices zorgen voor nieuwe IT-banen


Door de opkomst van social media en mobiele devices als smartphones, maar ook door de groeiende vraag naar business/IT alignment, ontstaan nieuwe IT-vacatures in meerdere lagen van de bedrijfshiërarchie. IT Job Board.nl, de vacaturewebsite voor de IT-professional, houdt vraag en aanbod bij op het gebied van IT-banen en signaleert een aantal nieuw ontstane functies.

Mobile developer
IT-ers in deze functie houden zich bezig met het programmeren van toepassingen en besturingssystemen voor smartphones, pda’s, iPhones, iPad en alle mogelijke professionele mobiele devices. De vraag naar toepassingen voor mobiele devices is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Daar is de rek de komende jaren zeker nog niet uit aangezien consumenten en bedrijven steeds meer gebruik maken van mobiele toepassingen. Met het programmeren van een goede ‘app’ kan als eenmanszaak goud worden verdiend. Om deze functie te vervullen is allround programmeerkennis vereist, denk aan Java en .Net. Daarnaast is vergaande specialisatie in Winmobile, asp.net, J2ME, SDK en iOS nodig. Deze functie heeft ook nadelen. Als je eenmaal een paar jaar ervaring hebt opgebouwd als mobile developer, kan het in je nadeel zijn als je weer aan de bak wilt in traditionele programmeerbanen. Daar hebben ze namelijk geen boodschap aan je mobiele programmeerkennis, hoe sexy dit ook klinkt. Aan de andere kant is de groei in de markt voor mobiele devices voorlopig nog niet aan het afnemen, dus zijn dit zorgen voor later.

“De groei in de markt voor mobiele devices is enorm. Dat zien wij ook aan het feit dat het aantal gebruikers dat ITjobboard.nl vanaf een mobiele telefoon raadpleegt is verdrievoudigd in het afgelopen jaar,” aldus Peter Healey, Sales Director van IT Job Board.

Social Media Architect
In deze baan houdt men zich bezig met het programmeren van toepassingen voor social media als Facebook en Hyves. Denk bijvoorbeeld aan widgets, games, en online marketing tools. Om deze functie naar behoren te kunnen vervullen, is kennis van PHP, Javascript, HTML en .Net noodzakelijk. Ook moet men bekend zijn met o.a. AJAX, CSS, Silverlight, SDK en iOS. Het grote voordeel van een baan als Social Media Architect, is dat een door jou ontwikkelde applicatie duizenden tot miljoenen mensen kan bereiken, in alle lagen van de bevolking. Daarnaast is het een snelle wereld: een dag nadat een applicatie door de Social Media Architect is opgeleverd, kan deze al online staan. Die snelheid van deze sector kan ook tegen je werken. Er is namelijk een oorlog gaande tussen de community-sites waarop het miljoenenpubliek zich bevindt. De waardevermindering van Myspace en de grond die Hyves verliest aan Facebook, zijn hier voorbeelden van. Maar denk ook aan de strijd tussen de diverse platforms waarop de social media worden gebruikt, zoals iPhone vs Android.

Peter Healey: “Je hoeft geen genie te zijn om de impact van social media te zien, op internet maar ook  in het dagelijks leven. Het bedrijfsleven kan er niet omheen om in te spelen op de kansen en bedreigingen die social media met zich meebrengen. Bedrijven zonder social media strategie worden steeds zeldzamer, waardoor er steeds meer mensen nodig zijn om het bijbehorende programmeerwerk te verrichten. De komst van nieuwe platforms zoals Google Plus kan er zeker voor zorgen dat het social media landschap gefragmenteerder wordt, het totale bereik zal echter niet afnemen–750 miljoen Facebook gebruikers verdwijnen niet zomaar.”

Enterprise Architect / Asset Life-Cycle management
Een andere nieuwe baan in IT is er één op directieniveau: de Enterprise Architect. Deze baan is ontstaan doordat er vanuit bedrijven een groeiende vraag is naar business/IT alignment. Hierbij wordt onderzocht in hoeverre de zakelijke doelstellingen van de organisatie door IT worden ondersteund. Veel Enterprise Architecten waren hiervoor SOA Architect, BPM Consultant of Solution Architect. Ze houden zich bezig met het analyseren van de lifecycle en de kosten van middelen die bij bedrijfsprocessen komen kijken. Tevens voorzien zij de toplaag van het betreffende bedrijf van strategisch advies. Steeds meer bedrijven maken met behulp van Enterprise Architecten enorme kwaliteitsslagen in hun processen en IT, en besparen daarmee geld.

Deze hoogstaande functie vraagt veel van je. Enterprise Architects hebben minstens een WO-diploma op zak in bedrijfskundige informatica of bedrijfskunde, en zelfs met de 20 jaar werkervaring die een Enterprise Architect heeft, is zijn functie uitdagend en de leercurve steil. Daarnaast is diplomatiek talent onontbeerlijk en moet men in staat zijn advies te kunnen verkopen.  Mede doordat lang niet alle bedrijven het nut van Enterprise Architects inzien, moet je echt lobbyen met je advies.

“De groeiende vraag naar Enterprise Architects benadrukt hoezeer IT niet slechts een ondersteunende rol heeft, maar steeds meer een middel is geworden om de concurrentie voor te blijven in een competitieve markt. Inzet van IT helpt bedrijven lange termijn doelen voor zichzelf en klanten te realiseren”, aldus Peter Healey.
 

Terug naar nieuws overzicht