Omzet webwinkels stijgt eerste half jaar van 2011 met 11%
05-07-2011
Deel dit artikel:

Omzet webwinkels stijgt eerste half jaar van 2011 met 11%


Consumenten gaven in de afgelopen zes maanden meer uit aan online winkelen in het MBK-segment van de webwinkelbranche dan vorig jaar. In de eerste helft van 2011 is de omzet van webwinkels in Nederland met ruim 11% toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2010.

Zo blijkt uit een onderzoek van Mijnwebwinkel. Doordat duizenden, veelal middengrote en kleine webshops, gebruik maken van het platform, kan er een goed beeld gevormd worden van de ontwikkelen in dit segment.

Meer transacties, lager bestedingsbedrag
Uit de cijfers kan worden afgeleid dat consumenten steeds vaker een webwinkel bezoeken, maar dat het gemiddelde aankoopbedrag hierbij afneemt. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat consumenten steeds vaker ook goedkopere producten via het internet bestellen. Een hiermee samenhangende oorzaak is het gegeven dat een toenemend aantal webwinkels geen of minder verzendkosten in rekening brengt, waardoor het aantrekkelijker wordt om ook voor lagere bedragen de aankoop online te doen.

Consumentenelektronica populair
Door de populariteit van gerelateerde zoektermen te analyseren wordt verder geconstateerd dat de vooral de online verkoop van sierraden en luxe goederen op aan zoekvolume heeft ingeleverd ten opzichte van vorig jaar. De productcategorieën kleding en huis- en tuinproducten zijn in vergelijking met 2010 hierin nauwelijks veranderd. De online zoekpopulariteit van consumentenelektronica is in het eerste half jaar van 2011 daarentegen sterk toegenomen.

De cijfers geven een goede indruk van de prestaties van middelgrote en kleine webwinkels in Nederland. 'Vaak wordt er alleen gekeken naar grote spelers als Wehkamp of Bol.com, terwijl juist het midden en klein segment het grootste deel van het webwinkelaanbod vertegenwoordigt', aldus Alex Pansier, eigenaar van Lemonweb, het bedrijf achter Mijnwebwinkel. 'Bovendien zijn de verschillen tussen de online giganten en de rest dusdanig groot dat er al snel scheve verhoudingen ontstaan.' De maanden juli en augustus vormen traditioneel de rustigste periode in E-commerce land. De verwachting is dan ook dat vanaf september de verkopen weer fors zullen toenemen.
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Internet