Redactie - 27 juni 2011

Negen van de tien bedrijven doelwit van IT-aanvallen van buiten


Kaspersky Lab heeft een wereldwijd onderzoek uitgevoerd naar IT-beveiligingsrisico’s onder meer dan 1.300 IT-professionals in elf landen. Dit onderzoek vond plaats in samenwerking met B2B International, een onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in onderzoeken onder zakelijke doelgroepen.

De meest voorkomende online dreiging doet zich voor in de vorm van virussen, spyware en andere schadelijke programma’s. Bij 31 procent van alle malware-aanvallen is er sprake van enige vorm van dataverlies, bij 10 procent hiervan gaat het om verlies van bedrijfsgevoelige gegevens. Slechts 70 procent van de onderzochte bedrijven heeft volledige bescherming tegen malware; 3 procent van de bedrijven beschikt over geen enkele beveiliging. Per land zijn er grote verschillen in het niveau van bescherming tegen malware. Zo heeft 65 procent van de bedrijven in opkomende markten maatregelen genomen terwijl dit in de ontwikkelde markten van de VS en Groot-Brittannië bijvoorbeeld respectievelijk 82 en 92 procent is. Ondanks deze bescherming heeft het overgrote deel - 91 procent - van de onderzochte bedrijven de afgelopen twaalf maanden te maken gehad met een of meerdere aanvallen op de IT-systemen. Bij deze aanvallen is er voor bijna één derde van de bedrijven sprake van dataverlies.

“Een dergelijke opstelling is verrassend als men nagaat dat bijna de helft van alle organisaties online dreigingen in de top drie heeft staan van groeiende risico’s. Zo staat de IT-strategie boven de financiële-, marketing- en HR-strategie in deze lijst,” zegt Alexander Erofeev, Director of Market Intelligence & Insight van Kaspersky Lab. “De reden hiervoor is waarschijnlijk de gebrekkige investeringen in IT-beveiliging.” Het onderzoek laat zien dat de helft van de onderzochte bedrijven het budget voor IT-beveiliging onvoldoende vindt en dat het een verhoging van dat budget met 25 procent nodig acht.