Nederlanders blijken dan ook niet zoveel gebruik te maken van gratis producten als de ondervraagden in andere landen, iets minder dan 39%. Alleen de Russen gebruiken nog minder gratis anti-virusproducten, slechts een krappe 35%.
Het grootste vertrouwen in de kwaliteit van gratis anti-virusproducten hebben de Fransen. Ruim 53% van hen gelooft dat er geen verschil bestaat tussen gratis en betaalde oplossingen. De Fransen zijn dan ook de meest fervente gebruikers van gratis beveiligingssoftware: bijna 63% heeft een gratis oplossing op zijn pc geïnstalleerd.
Overigens blijken gebruikers van gratis software slecht te weten waartegen hun oplossing de pc nu precies beschermt: 48% van de respondenten met een gratis pakket denkt een volledige beveiligingssuite (met aanvullende beschermingtechnologieën) te hebben geïnstalleerd. Bovendien gelooft bijna 63% van hen, ten onrechte, dat hun oplossing de pc zal beschermen tegen het laden van geïnfecteerde websites.
Enkele andere opvallende uitkomsten van het onderzoek:
- - Het kennisniveau van Nederlanders op het gebied van internetgevaren en it-security blijkt iets onder dat van onze buurlanden Duitsland en Groot Brittannië te liggen, maar wel boven dat van de Belgen.
- - Nederland kent het hoogste percentage internetgebruikers met de overtuiging geen beveiligingsproduct nodig hebben (5,8%)
- - Nederlanders blijken het grootste, ongegronde vertrouwen te hebben in de beschermende functionaliteiten van een firewall.
- - Nederlanders hebben, ten onrechte, het grootste vertrouwen in hun eigen vermogen om door bepaald surfgedrag een drive-by-downloadaanval te voorkomen.
- - Belgen en Nederlanders geloven het meest van alle respondenten dat de meeste virussen en andere malware wordt verspreid via e-mail. Dit is al enkele jaren niet meer het geval. De meeste virussen worden nu verspreid via geïnfecteerde websites en social networkingsites.