Google onbetwist nummer 1 zoekmachine

Google onbetwist nummer 1 zoekmachine

Google onbetwist nummer 1 zoekmachine

Google onbetwist nummer 1 zoekmachine

17-06-2011

Google onbetwist nummer 1 zoekmachine


Search Engine Mediabureau Checkit en onderzoeksbureau RMI presenteren de meest opvallende resultaten uit het jaarlijkse Nationale Search Engine Monitor onderzoek, dat sinds 2002 het online zoekgedrag van Nederland in kaart brengt. Opvallend dit jaar is de (bescheiden) groei in gebruik en bekendheid van de Microsoft zoekmachine Bing.

Verschuivingen in de Nederlandse online zoekmarkt

In de editie van 2010 bleef het marktaandeel van Bing nog steken op 1%. Dit was geen verbetering ten opzichte van voorganger Live Search. Dit jaar wordt Bing door 2% van de Nederlanders bestempeld als de meest gebruikte zoekmachine. Ook het incidentele gebruik van Bing is toegenomen. De grootste stap is desondanks gemaakt op het gebied van naamsbekendheid. In 2010 was 24% van de Nederlanders bekend met Bing, in 2011 is dat gestegen naar 40%. Deze verschuivingen gaan voornamelijk ten koste van ilse, Altavista en Microsoft partner Yahoo!.

Online zoeken in Europa versus de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten wint Bing al langer terrein ten koste van Google. Daar heeft Google een marktaandeel van 67%. Dit is een verlies van 10% ten opzichte van augustus 2010. De dominante positie van Google in Europa vertoont nu ook enkele scheurtjes. In het Verenigd Koninkrijk heeft Bing inmiddels een marktaandeel van 4% en is daarmee de snelst groeiende zoekmachine (Bron: Hitwise). De samenwerking met Yahoo en de introductie van een nieuwe zoektechnologie lijkt voor Microsoft ook in Europa haar eerste vruchten af te werpen.

Over de Nationale Search Engine Monitor
Dit is de zestiende keer dat de Nationale Search Engine Monitor wordt gepresenteerd. Sinds 2002 onderzoeken Search Engine Mediabureau Checkit en onderzoeksbureau RMI de ontwikkelingen in het gebruik van zoekmachines in Nederland via een webvragenlijst. Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1.637 Nederlandse internetgebruikers van 18 jaar of ouder en is representatief voor alle Nederlandse internetgebruikers.

Download hieronder het overzicht van de top vijf zoekmachines van Nederland wat betreft gebruik en bekendheid.
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Internet