Redactie - 14 juni 2011

Hosting Survey 2011: consolidatie hostingmarkt onvermijdelijk


De consolidatie van hostingbedrijven is  onvermijdelijk. Op dit moment bestaat het hostinglandschap uit veel, relatief kleine, spelers. Door deze fragmentatie zijn hosters onvoldoende in staat om te investeren in standaardisatie, beveiliging, continuïteit en service. Dit blijkt uit het Hosting Survey 2011 dat Blauw Research uitvoerde in opdracht van de DHPA (Dutch Hosting Provider Association) en Mazars.

Het onderzoek van de DHPA en Mazars laat een duidelijke tendens zien in de richting van consolidatie. Hosters erkennen dat meer schaalgrootte en professionalisering van de branche de concurrentiepositie verstevigt. Het grootste deel van de Nederlandse hosters heeft op dit moment een omzet tussen de een en twee miljoen euro. Daarnaast signaleren Mazars en de DHPA dat de hostingbranche aan de vooravond staat van een innovatiegolf. Hosters geven aan te willen investeren in nieuwe technologie, zoals cloud computing, omdat ook dit bijdraagt aan een betere concurrentiepositie. Deze trend stimuleert eveneens consolidatie, omdat cloud-technologie de hostingmarkt openzet voor andere spelers als ASP’s en datacenters. Deze ‘nieuwe’ concurrenten dwingen kleinere spelers om samen te werken.

“In dit gefragmenteerde hostinglandschap staan veel kleine spelers zwak en hebben ze weinig kans om te overleven. In geen enkel ander land als Nederland is de hostingmarkt zo versnipperd”, zegt Louis van Garderen, van Mazars. “Veel relatief kleinere hosters moeten hun strategie veranderen. Specialisatie, certificering en innovatie, maar ook consolidatie zijn manieren om te overleven in deze markt. De meeste hosters beseffen dat ze geen andere keuze hebben. De komende jaren zullen we veel beweging zien in deze markt.”

Het Hosting Survey is een jaarlijks terugkerend onderzoek onder Nederlandse hostingbedrijven. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Blauw Research in opdracht van de DHPA en Mazars. Aan het onderzoek van 2011 deden bijna honderd hostingbedrijven mee.

Hieronder kunt het volledige rapport downloaden.