Consument bezorgd over gevaarlijke straling bij gebruik mobiele telefoon
10-06-2011

Consument bezorgd over gevaarlijke straling bij gebruik mobiele telefoon


Het rapport uitgegeven door ‘the World Health Organization’ (WHO)/’International Agency for Research on Cancer’ (IARC) toont aan dat er mogelijk een nieuw gezondheidsrisico voor consumenten bestaat. Het rapport laat zien dat straling afkomstig van mobiele telefoons zorgt voor een verhoogd risico op een kwaadaardige vorm van (hersen)kanker. Ook blijkt dat bij de meest voor de hand liggende oplossing, namelijk hands free bellen tot 800 keer minder straling vrijkomt.

Ander recent onderzoek (uitgevoerd door Lindberg International in opdracht van Jabra) toont aan dat straling geen rol speelt in het dagelijks leven van de consument, ondanks de mogelijke risico’s:

  • 25% van de respondenten zegt dat ze zich totaal geen zorgen maken over de  mogelijke gevaren van straling
  • 61% geeft aan dat ze zich tot op zekere hoogte zorgen maken
  • 53% geeft aan dat ze een handsfree device willen gebruiken, nadat ze geïnformeerd zijn dat bellen met een draadloze bluetooth headset de blootstelling aan straling aanzienlijk verminderd
Net zoals mensen niet binnen blijven voor schadelijke zonnestralen, zullen ze echter ook niet stoppen met mobiel bellen uit angst voor gevaarlijke straling. Met meer dan 5 miljard mobiele telefoongebruikers over de hele wereld zijn mobiele telefoons niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Het gebruik van handsfree oplossingen kan blootstelling aan straling tot 800 keer verminderen. Maximaal met 2 watt bij mobiele telefoons tot 0,0025 watt met maximaal vermogen voor bluetooth hands free oplossingen. Bij bedrade oplossingen is dit nul watt.

In het persbericht uitgegeven door de IARC staat een aanbeveling voor het gebruik van headsets, omdat de blootstelling aan straling hierdoor verminderd. ‘Gezien de mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid is het erg belangrijk dat hier verder onderzoek naar gedaan wordt, met name om de effecten op lange termijn te onderzoeken bij intensief gebruik van de mobiele telefoon. Tot het moment dat deze resultaten beschikbaar zijn, is het belangrijk om maatregelen te nemen om de blootstelling aan straling te verminderen, zoals handsfree telefoneren’.
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Telecom