Bezorgdheid over wildgroei cloud computing-diensten

Bezorgdheid over wildgroei cloud computing-diensten

Bezorgdheid over wildgroei cloud computing-diensten

Bezorgdheid over wildgroei cloud computing-diensten

09-06-2011

Bezorgdheid over wildgroei cloud computing-diensten


Uit een wereldwijd onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van Avanade, aanbieder van zakelijke technologiediensten, blijkt een enorme toename in het gebruik van cloud-diensten doordat deze steeds gangbaarder worden. Een op de vijf managers zegt hierbij problemen te ervaren doordat het zeer lastig is om de verschillende cloud-diensten te beheren binnen de organisatie. Nog eens 60 procent geeft aan bezorgd te zijn over de wildgroei van cloud gebaseerde oplossingen – de adoptie van cloud-diensten zonder controle door de IT-afdeling – binnen de organisatie.
 
Ondanks deze uitdagingen, komt uit het onderzoek naar voren dat cloud computing steeds volwassener wordt binnen organisaties. Dit komt doordat CIO’s cloud-diensten steeds meer zien als een mogelijkheid om zakelijk voordeel te behalen, dankzij de flexibiliteit, lagere kosten en het versnellen van time-to-market.
 
“Wat we vaak zien is dat technologie die bedoeld is voor de consumentenmarkt regelmatig via de achterdeur binnenkomt bij professionele ondernemingen”, zegt Johann Corlemeijer, CTO bij Avanade Nederland. “Momenteel zien we dit ook bij cloud-diensten. Het is steeds eenvoudiger om cloud-oplossingen in te zetten. Ons onderzoek toont aan dat sommige diensten zo eenvoudig inzetbaar en laagdrempelig zijn, dat het voor IT-hoofden erg lastig is deze effectief te beheren.”
 
Een op de vijf respondenten geeft aan een cloud-dienst voor de organisatie te hebben aangeschaft, zonder dat de IT-afdeling hiervan op de hoogte was. 60 procent van de organisaties zegt een beleid te hebben dat dergelijke aankopen moet voorkomen, maar er zijn geen afspraken gemaakt over wat te doen wanneer een medewerker zonder medeweten van de IT-afdeling cloud-diensten aanschaft. Het is zelfs zo dat 29 procent van de ondervraagden zegt dat er helemaal geen consequenties zijn als dit gebeurt en 48 procent geeft aan dat er alleen een waarschuwing volgt.
 
Verder komt uit het onderzoek naar voren dat er een communicatiekloof bestaat tussen de verschillende afdelingen. Een kwart van de managers zegt dat er geen open communicatie is met afdelingen en afdelingshoofden, die wellicht zelf ook bezig zijn om cloud-diensten aan te schaffen.
 
“Beleid kan een startpunt zijn, maar om de wildgroei aan cloud-oplossingen te kunnen beheren is samenwerking tussen CIO’s en de rest van de organisatie cruciaal”, vervolgt Corlemeijer. “Het is belangrijk dat bedrijven een centrale cloud-strategie definiëren voor de gebruikers. Een duidelijke strategie maakt het veel eenvoudiger binnen de organisatie het gesprek aan te gaan met medewerkers en te inventariseren welke cloud-diensten er al worden gebruikt, waar zaken missen en welke nieuwe technologieën het bedrijf het best in kan zetten om de bedrijfswaarde te verhogen.”
 
Als het gaat over de algemene aanname van cloud computing, dan blijkt uit het onderzoek dat 74 procent van de bedrijven gebruik maakt van een vorm van cloud-dienstverlening. Dit is een stijging van 25 procent ten opzichte van het vorige onderzoek van Avanade in september 2009*. Van de organisaties die nog geen cloud computing geïmplementeerd hebben geeft driekwart aan dit wel van plan te zijn.
 
Naast de constatering dat bedrijven meer en meer gebruik maken van cloud-diensten, komt uit het onderzoek ook een drietal signalen naar voren die erop wijzen dat cloud computing steeds volwassener wordt:
1.     Bedrijven verhogen hun investeringen om cloud-diensten te installeren, beheren en ondersteunen
2.     Er is een groeiende adoptie en voorkeur voor private cloud
3.     Managers beginnen cloud te zien als een manier om inkomsten te genereren.
 
Managers geven aan dat ze investeren in beveiligingsoplossingen om ervoor te zorgen dat cloud succesvol wordt geïmplementeerd. Ook zegt 64 procent te investeren in trainingen voor nieuwe en huidige medewerkers om de expertise in cloud-technologieën te verbeteren.
 
Verder komt uit het onderzoek naar voren dat de uitrol van private cloud groeit, zeker als het gaat om kritieke, interne werkzaamheden en klantenservice. Momenteel geeft 43 procent van de bedrijven aan dat ze private clouds inzetten. Nog eens 34 procent zegt dat ze private clouds in willen gaan zetten in de komende twaalf maanden.
 
Daarnaast zetten bedrijven steeds vaker cloud-diensten in voor externe activiteiten, naast de interne cloud-diensten die zij gebruiken voor de eigen organisatie. Veel bedrijven zeggen dat ze nu cloud computing gebruiken om nieuwe producten en diensten te leveren aan klanten, waarbij ruim een op de vijf managers gelooft dat cloud computing de omzet zal verhogen.
 
“Ieder besluit om cloud computing in te zetten vereist visie, planning en voorbereiding”, zegt Larry Beck, senior director, cloud strategie bij Avanade. “Bedrijven moeten hun bedrijfsdoelstellingen identificeren en vaststellen welke applicaties het belangrijkst zijn om in de cloud te zetten. Daarnaast moet er een bewezen business case zijn en moet de organisatie er zeker van zijn dat de technologie past. De reis naar de cloud is een evolutie die tijd nodig heeft. IT-professionals moeten beginnen met een duidelijk plan, een gedegen analyse, bewezen methodologieën en praktijkcases, en een sterke communicatielijn met de gebruikers en het management.”
 

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Cloud
Cloud